Platformele on-line, mijloace de comunicare cu românii din diaspora
Peste 50 de ambasade şi consulate generale ale României au conturi pe reţele de socializare, pentru a interacţiona cu românii din diaspora.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Septembrie 2016, 14:19
Ministerul de Externe este una dintre primele instituţii româneşti prezente pe reţelele de socializare online, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ionuţ Vâlcu.
El a precizat că peste 50 de ambasade şi consulate generale ale României au conturi pe aceste reţele, pentru a interacţiona cu românii din diaspora.
Importanţa mediului online a fost discutată astăzi, în cadrul unei dezbateri la Ministerul de Externe.
Conturile pe care ambasadele şi consulatele generale ale României le au pe reţelele de socializare reprezintă un mecanism pentru a interacţiona cât mai des cu diaspora românească, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ionuţ Vâlcu.
El a subliniat că multe probleme se rezolvă mai uşor prin intermediul acestor platforme online.
"De multe ori, chestiuni de ordin consular, care sunt foarte prezente în viaţa comunităţii din diaspora, se rezolvă prin intermediul reţelelor de socializare, mai ales prin Facebook, care este platforma preferată de românii din străinătate. Românii, când au astfel de nedumeriri, mai uşor scriu un mesaj pe Facebook, îl trimit ambasadei sau consulatului şi noi le răspundem în timp util, pentru a-i lămuri", a spus Ionuţ Vâlcu.
Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a susţinut că prezenţa pe reţelele de socializare facilitează accesul diplomaţilor români în timp real la un volum mai mare de informaţii.
De asemenea, oferă posibilitatea unui dialog cu diaspora.
"Twitter-ul şi Facebook sau alte mijloace ne dau posibilitatea efectiv să primim feedback şi să reacţionăm, să intrăm în dialog", a susţinut Maria Ligor.
La dezbatere a participat şi consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Sandra Pralong, care a subliniat că cel mai important drept al unui cetăţean este acela de a fi tratat cu respect şi cu atenţie de către reprezentanţii statului său, chiar dacă se află în străinătate.