Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ajunge în Parlament
Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, va prezenta principalele domenii care vor beneficia de finanţare europeană prin acest plan.
Articol de Radiojurnal, 09 Martie 2021, 10:11
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care România ar urma să primească 30 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, ajunge astăzi în parlament.
Dar numai în comisia de resort, unde ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, va prezenta principalele domenii care vor beneficia de finanţare europeană prin acest plan.
Aceasta în contextul în care există o dispută între PSD şi guvern privind dezbaterea în Legislativ a acestui proiect major pentru dezvoltarea ţării.
Premierul Florin Cîţu a spus din nou ieri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un atribut exclusiv al Executivului, în timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, avertizează că dacă PNRR nu ajunge în plenul celor două Camere, parlamentarii social-democraţi nu vor vota documentul care prevede majorarea contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.
Marcel Ciolacu: Ce se întâmplă cu aceşti bani? Ce reprezintă aceste noi taxe şi unde se vor duce aceşti bani în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă? Nu este un lucru de şantaj, este un lucru normal. Până acum, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în state precum Franţa, Italia, Belgia a trecut prin parlamentele naţionale.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost subiectul principal şi în şedinţa de ieri a coaliţiei majoritare.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că dezbaterile pe această temă sunt avansate şi în scurt timp forma finală a documentului va fi prezentată şi discutată cu şeful statului şi apoi va fi trimisă Comisiei Europene.
Ludovic Orban:Este, din punctul nostru de vedere, fundamental pentru susţinerea procesului de reformă şi a procesului de investiţii în toate domeniile de intervenţie, indiferent că este vorba de infrastructură de transport, de infrastructură locală, de educaţie, de sănătate, de susţinerea mediului de afaceri. Toate domeniile care urmează a fi finanţate prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare sunt extrem de importante şi prioritatea noastră este să ajungem la o formă pe care să o putem prezenta Comisiei Europene.