Planul de înzestrare a Armatei, în discuţia CSAT
Planul de înzestrare a Armatei pentru următorii 10 ani urmează să fie prezentat peste două ore în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Articol de Carmen Gavrilă, 01 August 2017, 13:54
La precedenta şedinţă a CSAT din 4 iulie a fost retras de pe ordinea de zi şi ulterior a fost modificat de ministerul de resort.
Şeful statului a avertizat că fiecare zi de întârziere poate să aducă atingere securităţii naţionale. De altfel, ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat recent că planul de înzestrare a fost refăcut.
"Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea, tocmai pentru a da consistenţă şi în cifre şi în ce este în spatele ciferelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026",
Recent, ministrul apărării a confirmat că România intenţionează să cumpere de la Statele Unite sisteme de rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari, însă mai întâi e nevoie ca parlamentul să adopte legislaţia necesară pentru această achiziţie, lucru care ar urma să se întâmple destul de curând, de vreme ce ministrul Ţuţuianu a precizat că România ar putea să înceapă să facă primele plăţi pentru rachete până în noiembrie.
Departamentul American de Stat a aprobat deja vânzarea de sisteme Patriot către România cu argumentul că acestea vor îmbunătăţi securitatea unui aliat din cadrul NATO care este 'o forţă importantă în materie de stabilitate şi progres economică în Europa'.
Departamentul American de Stat a precizat că rachetele Patriot vor întări în general apărarea României şi, nu în ultimul rând, sistemele Patriot vor descuraja ameninţările regionale, asta în condiţiile în care în toate documentele oficiale americane şi ale NATO şi în declaraţiile Publice, Rusia este menţionată ca principala ameninţare la adresa securităţii în regiune.