Plan de restricţii pentru românii care vor să lucreze în Spania
Ambasada României la Madrid a precizat, marți, că reprezentanții celor două Guverne discută un plan privind restricţii pentru românii care vor să lucreze în Spania.
Articol de Anamaria Damian, 19 Iulie 2011, 20:05
Într-o precizare pentru RRA, se arată că autorităţile spaniole invocă raţiuni de ordin tehnic legate de situaţia economică şi nivelul şomajului din Spania, precum şi de necesitatea de a-i proteja pe lucrătorii români care lucrează cu forme legale.
Misiunea diplomatică a României în Spania mai precizează că măsurile avute în vedere nu pot avea decât un caracter temporar fără efect retroactiv şi nu sunt menite să-i afecteze pe românii care deja lucrează în Spania.
Guvernul de la Madrid nu a comunicat oficial nici o informaţie privind intenţia de a pune restricţii pe piaţa muncii pentru români.
Secretariatul de stat pentru migraţie care ar putea să dea un răspuns privind un plan de acest fel a refuzat deocamdată să confirme sau să infirme ştirea pe parcursul zilei, astfel încât argumentele pentru impunerea restricţiilor sau o posibilă dată de prezentare a acestora sunt pentru moment necunoscute.
Potrivit RRA, până în acest moment, Comisia Europeană nu a primit nicio notificare din partea Spaniei, singurele informaţii legate de acest subiect venind din presă.
În principiu, Spania nu poate introduce măsuri de restricţionare pentru lucrătorii români şi bulgari - spune Comisia Europeană - în situaţii excepţional, însă, fiecare stat membru poate solicita Comisiei Europene reintroducerea restricţiilor dacă dovedeşte că liberalizarea afectează piaţa internă a muncii.
Comisia Europeană va fi cea care va decide ce fel de restricţii pot fi impuse şi pentru cât timp.
Decizia Comisiei poate fi anulată sau amendată de Consiliu European la cererea statului membru în cauză.
Deşi clauza există, aceasta nu a fost niciodată invocată de niciun stat membru.
Conform Tratatului de aderare statele membre încă mai pot restricţiona forţa de muncă din România şi Bulgaria până în 2014.
În prezent, Belgia, Germania, Austria, Irlanda, Franţa, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Malta şi Olanda încă restricţionează parţial sau total accesul forţei de muncă din cele două ţări.