Plan de austeritate în Italia, susţinut şi de opoziţie
Senatul de la Roma a aprobat, joi, un plan de austeritate care prevede, între altele, creşterea fiscalităţii, îngheţarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor.
Articol de Elena Postelnicu, 14 Iulie 2011, 14:08
UPDATE Cu 161 de voturi pro şi 135 împotrivă a fost aprobat, joi după-amiază, la Senat, planul de austeritate nu de peste 47 de miliarde de euro, cât se spusese iniţial, ci de peste 70 de miliarde în doi ani.
Pe fondul temerilor că Italia ar fi următoarea ţară din zona euro care ar intra în criza datoriilor publice, Guvernul Berlusconi a propus măsuri care vizau reducerea cheltuielilor cu aproape 48 de miliarde de euro în următorii trei ani.
Planul prevede creşterea fiscalităţii, inclusiv a TVA, îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar şi un proces accelerat de privatizări.
Noile norme prevăd creşterea cu 0,15% a impozitelor pe contractele financiare, dar şi modificări semnificative ale activităţilor de trading ale băncilor.
TVA va creşte cu 1% din 2013, în vreme ce impozitele pe venitul persoanelor fizice şi societăţilor comerciale vor varia de la 20 la 40%.
Taxele pe profit se vor unifica din 2014 şi vor avea o valoare de 20%.
Pensiile şi salariile bugetarilor vor fi îngheţate, subvenţiile pentru administraţiile locale vor fi reduse, în vreme ce în domeniul sănătăţii vor fi introduse noi taxe: 10 euro pentru eliberarea de reţete medicale şi între 10 şi 25 de euro pentru spitalizările de urgenţă.
Aceste noi taxe din sistemul sanitar urmează să intre în vigoare încă de săptămâna viitoare.
Alte măsuri prevăzute în acest plan de austeritate se referă la pensia de urmaş, care va fi redusă la minim în cazul în care diferenţa de vârstă între cei doi soţi depăşeşte 20 de ani şi la o restricţie chiar şi asupra jocului de loto.
Italienii vor putea juca la loto maximum 5 euro pe zi pentru a împiedica patologiile, dar şi activităţile ilegale.
Pe de altă parte, ministrul economiei, Giulio Tremonti, a anunţat dorinţa Guvernului de a începe procesul de privatizări din 2013.
Municipalităţile sunt încurajate să-şi vândă participaţiile la societăţile publice, însă numai în condiţiile în care situaţia de pe pieţele financiare va permite obţinerea unui preţ rezonabil.
Guvernul va formula propunerile pentru categoriile în cauză în termen de opt luni.
Chiar dacă nu sunt mulţumite de măsuri, partidele din opoziţie au acceptat să susţină programul.
Planul de austeritate umează să primească, vineri, și acordul Camera Deputaţilor de la Roma, iar vineri seară să fie semnat de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care revine special în ţară mai devreme cu o zi dintr-o vizită oficială în Croaţia.