Plăcuţa lui Nicolae Iorga, reamplasată pe statuia lui Matei Corvin
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzesi, a venit la Ministerul de Externe pentru a prezenta poziţia părţii ungare referitoare la amplasarea unei plăcuţe cu un citat din Nicolae Iorga, în faţa unei statui cu Matei Corvin, din Cluj-Napoca.
Articol de Alina Dobrinescu, 27 Mai 2011, 18:44
Vineri, Ministerul ungar de Externe şi-a exprimat regretul pentru amplasarea plăcuţei lângă grupul statuar, recondiţionat cu finanţare comună româno-ungară.
Oszkar Fuzesi a arătat că, în opinia sa, problema este la nivelul autorităţilor locale din Cluj-Napoca şi că Guvernul României a respectat acordul bilateral privind restaurarea acestui monument istoric al României.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Doris Mircea, a afirmat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va evalua legalitatea instalării acestei plăcuţe.
"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziţia exprimată de partea ungară şi a iniţiat demersurile necesare pe lângă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în vederea evaluării legalităţii instalării acestei plăcuţe. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că situaţia va fi soluţionată în acord cu prevederile legislative relevante din România şi că nu e de natură să afecteze relaţiile bilaterale foarte bune dintre România şi Republica Ungară", a declarat Doris Mircea.
Citatul din Nicolae Iorga, care a stârnit controversa este: "Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită".
Textul aminteşte de înfrângerea regelui Ungariei, Matei Corvin, în faţa domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare.
Inscripţia a fost montată în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia Funar.
În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi efectuate din fonduri alocate de guvernul român şi maghiar, plăcuţa a fost din nou demontată.
La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut placuţa, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii pe care nu apărea aceasta inscripţie.
Plăcuţa a reapărut în mod misterios în cursul zilei de luni, fără ca Primăria Cluj Napoca să anunţe acest lucru.