Pichete ale pensionarilor la ministerele Muncii și Sănătății
Reprezentanţii mai multor asociaţii de pensionari din România solicită să fie scutiţi de plata contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate.
Articol de Diana Domenico, 12 Septembrie 2011, 16:09
Reprezentanţii mai multor asociaţii de pensionari din România au început, luni, pichetele, care vor avea loc toată săptămâna la ministerele Muncii şi Sănătăţii.
Pensionarii cer autorităților să elimine obligația de a plăti contribuţia de 5,5% la CAS a pensiilor sub două mii de lei.
După cum se știe, una dintre soluţiile găsite de către Guvern pentru a suplimenta veniturile la buget a fost să extindă această obligativitate, impusă până la începutul acestui an doar celor care primeau o pensie mai mare de o mie de lei.
Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a hotârât ca începând cu luna ianuarie a acestui an şi pensionarii cu venituri de peste 740 de lei să contribuie la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.
Scăderea pragului a afectat aproximativ două milioane de pensionari.
Dup ce au pichetat Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, o delegaţie formată din cinci persoane a fost primită, pe rând, de către ministrul muncii şi apoi de către ministrul sănătăţii.
Protestul pensionarilor se desfăşoară şi în contextul în care Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a respins, săptămâna trecută, această ordonanţă prin care diminuează practic pensiile, dar care oricum în prezent se aplică.
Emil Boc: CAS la pensiile de peste 740 de lei
Premierul a anunţat însă că va fi menţinut CAS la pensiile de peste 740 de lei pentru a colecta sume mai mari de la populaţie, iar ordonanţa va fi retrimisă la comisie.
Pensionarii mai cer renunțarea la sistemul coplăţii şi creşterea punctului de pensie de la 37%, cât este în prezent, la 45% din salariul mediu brut pe economie.
Sebastian Lăzăroiu: Statul se împrumută, la dobânzi mari, pentru pensii
Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a a tras atenţia de nenumărate ori că deficitul bugetului asigurărilor sociale este de 14 - 15 miliarde de lei pentru acest an, iar statul român se împrumută pentru cheltuielile pe care le face cu pensiile, contra unor dobânzi mari prin care se îndatorează practic generaţiile viitoare.
Potrivit ministrului, soluţia ar fi creşterea investiţiilor şi a locurilor de muncă, pentru a echilibra raportul dintre angajaţi şi pensionari, pentru că în prezent sunt 4,2 mlioane de salariaţi şi 4,9 milioane de pensionari.
Pensionarii au primit aprobare pentru organziarea pichetărilor pe tot parcursul acestei săptămâni.