Piaţa Universităţii poate deveni spaţiu de dezbatere publică. Vezi în ce condiţii
Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, cetăţenii vor fi liberi să se exprime în locuri special amenjate în Piaţa Universităţii, în baza unui regulament de organizare şi funcţionare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Martie 2012, 13:03
Încă de la manifestaţiile de la Revoluţia din decembrie, Piaţa Universităţii a devenit kilometrul 0 al democraţiei.
Oamenii s-au adunat să-şi spună păsurile, să protesteze împotriva politicienilor sau a condiţiilor de trai, chiar şi politicienii au sărbătorit împreună cu oamenii , în Piaţa Universităţii, diferite victorii electorale.
Asociaţia Pro Democraţia s-a gândit să acorde Pieţei Universităţii "statultul de Agora", după modelul unor capitale europene, unde oamenii se pot aduna pentru a-şi spune păsurile.
Astfel, spaţiile din faţa Universităţii de Arhitectură din zona fântânilor şi din faţa Teatrului Naţional ar putea dobândi statut de spaţiu de dezbatere publică, potrivit unui proiect iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut de consilierul general Claudia Ţapardel.
"Este un proiect care a fost lansat la iniţiativa Asociaţiei Pro Democraţia şi în care eu, în calitate de Consilier General al Municipiului Bucureşti şi susţinătoare a principiilor democratice, care guvernează o naţiune, şi a libertăţii de exprimare, cred cu tărie şi îl voi susţine până la aprobarea lui finală în CGMB şi, ulterior, până la punerea în aplicare", declară Claudia Ţapardel.
Potrivit articolului 1 din proiect, se conferă statutul de spaţiu de dezbatere publică, spaţiului public din Piaţa 21 decembrie 1989 din faţa Universităţii de Arhitectură şi spaţiului public din faţa Teatrului Naţional Bucureşti.
Ele vor trebui amenajate urbanistic în urma unui concurs de soluţii pentru a se încadra arhitectonic în arealul Pieţei Universităţii.
Ce trebuie să conţină amenajările urbanistice:--fb1
►tribună de exprimare
►panouri de afişaj
►bănci sau mobilier specific similar
► toalete ecologice
Dezbatere publică după reguli clare
Cetăţenii vor fi liberi să se exprime în cadrul spaţiilor de dezbatere publică respectând un regulament de funcţionare.
Acesta conţine un program al manifestărilor, un număr maxim de manifestanţi admis, o programare a listei de dezbateri şi o listă a purtătorilor de cuvânt.
Sunt interzise:
►afişarea reclamelor publicitare--fb2
►camparea
►consumul de alcool
Proiectul, reînviat după ce a fost respins
Proiectul privind acordarea statutului de Agora Pieţei Universităţii se află în debatere publică pe site-ul Primăriei Generale a Muncipiului Bucureşti, după ce în ianuarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a respins, pentru că PDL a votat împotrivă.
Primăria comunica, la acel moment, că majoritatea PDL din Consiliul General a respins acest proiect, "printr-un gest care sfidează valorile democratice fundamentale".
PDL Bucureşti preciza că nu a susţinut proiectul deoarece acesta încălca legea 60/1991 privind adunările publice.
Proiectul a fost lansat la iniţiativa Asociaţiei ProDemocraţia, el fiind susţinut, prin semnătură, de mai mulţi consilieri generali.
Proiectul poate fi consultat aici.
Şedinţa publică de dezbatere a proiectului va avea loc pe 19 martie 2012, la ora 13.00, la sediul PMB, sala Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Proiectul va intra pe ordinea de zi a primei şedinţe ordinare a CGMB din luna aprilie.