Piaţa creditelor a crescut în 2015
În 2015, activitatea de creditare a consemnat, după mai mulţi ani de scădere, o tendinţă de revenire, determinată atât de costrile mici, cât şi de îmbunătăţirea încrederii în perspectivele de dezvoltare ale României.
Articol de Iulian Olescu, 27 Decembrie 2015, 09:53
Piaţa creditelor a crescut în acest an, pe fondul relansării consumului, al reducerii dobânzilor şi al măsurilor de relaxare fiscală adoptate de Guvern.
Analiştii spun, însă, că această tendinţă ar putea fi diminuată anul viitor, din cauza controversatei legi care permite stingerea datoriilor prin predarea imobilului ipotecat la obţinerea împrumutului.
Legea a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare.
În 2015, activitatea de creditare a consemnat, după mai mulţi ani de scădere sau de stagnare, o tendinţă de revenire, determinată atât de costrile mici, cât şi de îmbunătăţirea încrederii în perspectivele de dezvoltare ale României, consideră analistul economic Aurelian Dochia.
"Această revenire este, evident, foarte mult influenţată de faptul că au scăzut dobânzile semnificativ, la nivelul la care acum câţiva ani probabil că nici nu ne puteam gândi, dar dincolo de această scădere a dobânzilor, cred că 2015 este şi un an în care s-a schimbat, oarecum, percepţia şi atitudiena populaţiei cu privire la economie şi la perspectivele economiei, deoarece în acest an au fost creşteri de salarii semnificative, consumul a început să dea dovadă de o dinamică împresionantă şi oamenii au început să aibă încredere în viitor, au început să se uite la planuri şi proiecte pe care în anii din urmă le lăsaseră deoparte şi acesta este fondul pe care se observă această schimbare la nivelul creditării", a spus Aurelian Dochia.
Prognozele macroeconomice pozitive pentru perioada urmtoare, dar şi continuarea în 2016 a măsurilor de relaxare fiscală şi de majorare a salariilor vor determina, cel mai probabil, continuarea creşterii activităţii de creditare, a adăugat Aurelian Dochia.
Reprezentanţii scetorului bancar susţin, însă, că intrarea în vigoare a unor măsuri, cum ar fi legea falimentului personal sau legea dării în plată, în cazul împrumuturilor imobiliare, ar putea să afecteze în sens negativ, atât costurile, cât şi evoluţia pe viitor a creditării.