Philip Gordon: Cred că este cinstit să spun că am auzit ce trebuia
Reprezentantul guvernului american, Philip Gordon a precizat după întâlnirile avute cu Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta că SUA susţin cele 11 puncte ale Comisiei Europene şi că şi-a făcut o părere despre situaţia din România.
Articol de Simona Mihăescu, 13 August 2012, 21:50
După ce dimineaţă şi la prânz, Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton a discutat cu preşedintele suspendat Traian Băsescu şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu, oficialul american s-a întâlnit, luni după-amiază, la Palatul Victoriei, cu premierul Victor Ponta.
Înaltul responsabil american s-a interesat de evoluţiiile politice recente din România şi a exprimat o serie de preocupări faţă de decizia Curţii Constituţionale a României de finalizare a procedurii referendumului în privinţa demiterii preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful guvernului a subliniat interesul Executivului ca instituţiile în drept să emită cât mai curând posibil decizii privind rezultatul final al referendumului, astfel încât agenda de priorităţi a României să poată avansa mai rapid, se afirmă într-un comunicat primit de la guvern.
În discuţiile purtate, premierul Victor Ponta a oferit oficialului american informaţii relevante pentru subiectele ce preocupă partea americană, apreciind că această vizită va contribui la o mai bună informare asupra evoluţiilor şi opţiunilor democratice din România.
În ceea ce priveşte stadiul de implementare a obiectivelor Parteneriatului Strategic, se precizează că ambele părţi au reafirmat importanţa menţinerii setului de priorităţi deja convenite.
"Premierul Ponta a reafirmat angajamentul clar al Guvernului pentru acest Parteneriat ca pilon de bază al politicii externe a României" se precizează în comunicat.
Gordon: SUA susţin cele 11 puncte ale Comisiei Europene
La rândul său, reprezentantul guvernului american, a declarat, că Statele Unite ale Americii susţin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeană, la adresa autorităţilor de la Bucureşti.
El a subliniat că ţara sa este preocupată de recentele evoluţii legate de referendum şi de procesul prin care aceta este revizuit.
"Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Philip Gordon citat de Mediafax.
El a ţinut să sublinieze că nu este de partea cuiva şi nu a venit pentru a susţine vreun partid sau vreun lider politic, ci a venit pentru a exprima necesitatea respectării statului de drept şi a funcţionării instituţiilor.
Gordon a mai spus că guvernele vin şi pleacă, iar ce este important este relaţia dintre cele două ţări, precum şi funcţionarea instituţiilor şi a statului de drept.
Întrebat dacă este mulţumit de răspunsurile primite luni de la oficialii români, Gordon a spus: "Cred că este cinstit să spun că am auzit ce trebuia", a răspuns Philip Gordon.