"Petrom" şi "Hidroelectrica", contracte dezavantajoase pentru statul român
"Petrom", companie privată şi "Hidroelectrica", una dintre cele mai valoaroase companii de stat, vor fi supuse de către autorităţile române unor analize minuţioase referitoare la contractele semnate cu statul român.
Articol de Rador, 21 Martie 2012, 17:56
România intenţionează rezilierea şi renergocierea contractelor dezavantajoase pentru stat din domeniul energiei şi are în vedere majorarea redevenţelor pe care le plăteşte "Petrom" pentru petrolul extras în această ţară, informează MTI.
Săptămâna trecută, Traian Băsescu a criticat compania petrolieră "Petrom", declarând că aceasta scumpeşte în mod constat benzina, iar anul trecut a înregistrat un profit record, în plină criză economică.
Şeful statului a precizat că el personal a rupt orice relaţie cu "Petrom" şi nu mai cumpără benzină de la această societate, protestând astfel faţă de politica de preţuri "imorale" a respectivei companii.
Acum, Traian Băsescu s-a adresat din nou societăţii "Petrom", aflată în proprietatea companiei petroliere austriece OMV.
Preşedintele României a declarat că "Petrom" trebuie să ştie, de pe acum, că din 2014, an în care se va încheia contractul de privatizare semnat în 2004, această companie va plăti cel puţin aceleaşi redevenţe pe care le plăteşte în ţările arabe.
Traian Băsescu a insistat şi asupra renegocierii redevenţelor pentru extracţia de pietriş şi ape minerale.
"Hidroelectrica" pe lista renegocierilor de contracte
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce a făcut o analiză minuţioasă a contractelor încheiate până acum de compania de stat Hidroelectrica, iar pe baza concluziilor acestei analize reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului Economiei vor renegocia sau rezilia respectivele contracte.
El a precizat, însă, că ultimul cuvânt îl va avea premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
"Hidroelectrica" este una din cele mai valoroase companii de stat producătoare de energie electrică, ale cărei contracte dezavantajoase pentru statul român, încheiate cu diverse firme, sunt cunoscute de mai multă vreme.
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit din 2007, despre posibilitatea rezilierii acestor contracte, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
În luna februarie a lui 2012, însuşi FMI a cerut României să revizuiască respectivele contracte.
Prin aceste contracte, care expiră în 2013 şi 2014, "Hidroelectrica" vinde curent electric la un preţ mult mai mic decât preţul mediu de pe piaţă.
Ministrul economiei, Lucian Bode, a declarat că a fost o greşeală faptul că până acum negocierile au vizat doar preţul, deoarece la încheierea contractelor ar trebui să se ţină seama de durata acestora, de cantitatea de energie vândută şi de alte aspecte importante.
Potrivit unor estimări, aceste contracte dezavantajoase reprezintă 22% din totalul pieţei de energie din România.
Pe lângă toate acestea, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România va trebui să îşi revizuiască politica de redevenţe pe care le încasează din extracţia de zăcăminte minerale, deoarece aceste redevenţe sunt prea mici.
USL cere rezilierea contractelor la "Hidroelectrica"
Conducerea USL îi solicită premierului Ungureanu rezilierea contractelor semnate între Hidroelectrica şi intermediarii din energie ca pe o condiţie obligatorie pentru participarea opoziţiei la dezbaterea pe tema legilor energiei.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, liderul PSD, Victor Ponta, aminteşte că aceeaşi solicitare a adresat-o şi în urmă cu o săptămână şi că până acum nu a primit nici un răspuns.
În acelaşi timp, Victor Ponta menţionează că atât ministrul justiţiei, cât şi cel al economiei au declarat zilele trecute că există soluţii legale pentru rezilierea acestor contracte, dar că decizia aparţine premierului.