Petiția privind presa din România, la Parlamentul European
Liderii a trei grupuri politice din Parlamentul European au cerut Parlamentului de la Bucureşti respingerea paragrafului prin care presa este considerată vulnerabilitate a statului în Strategia de Apărare.
Articol de Claudia Marcu, 02 Decembrie 2010, 13:16
Strategia de apărare a României, mai exact includerea în aceasta a presei drept element de vulnerabilitate, a fost, miercuri, în dezbaterea Comisiei de petiţii a Parlamentului European.
Dezbaterea a avut loc în condiţiile în care liderii mai multor grupuri politice europene au adresat deja o scrisoare Parlamentului României, prin care solicitau respingerea paragrafului care se referă la presă.
A fost o dezbatere extrem de aprinsă şi cu un final neaşteptat: un vot pentru închiderea petiţiei, însă contestabil, în condiţiile în care doar membrii popularilor europeni au rămas în sală să voteze.
Celelalte grupuri politice, liberali, socialişti, verzi, neafiliaţi, au cerut menţinerea petiţiei deschisă, până la votul din Parlamentul României pentru strategia de securitate naţională.
Petiţionarii, pentru care a vorbit Cristi Godinac, de la MediaSind, la fel şi susţinătorii lor nu au cerut sancţionarea României, ci au solicitat eliminarea paragrafului referitor la mass-media din strategia de securitate. Argumentele lui Valeriu Turcan, reprezentantul Preşedinţiei României la această dezbatere, argumentele au fost că nu are valoare juridică această strategie, ci este doar un document de viziune şi în plus că referirea nu se face la presă, ci la campaniile politice comandate, argumente pe care majoritatea membrilor Comisiei de petiţii nu le-a considerat solide.
Reprezentantul Comisiei Europene a spus că executivul comunitar este îngrijorat de situaţia din România, însă nu este competent să deschidă un caz de încălcare a tratatului comunitar, neexistând suficiente motive pentru acest lucru.
Votul de astăzi (joi , n.r.) va fi contestat la conferinţa preşedinţilor. Grupurile politice care nu au votat vor cere anularea votului de astăzi.
Această situaţie este departe de a fi rezolvată, a declarat la final eurodeputatul Victor Boştinaru, care este, de fapt, şi sponsorul petiţionarilor.