Peste un sfert dintre copiii din România, sub pragul sărăciei
Potrivit unui studiu al organizatiei UNICEF, în ţara noastră, un copil din patru face parte dintro familie care trăieşte sub pragul naţional de sărăcie.
Articol de Marilena Frâncu, 06 Iunie 2012, 19:19
Potrivit studiului UNICEF despre amploarea sărăciei, pentru aceşti copii statul pare să nu găsească suficienţi bani ca să-i ajute să meargă la şcoală sau să crească în condiţii de viaţă mai bune.
Totuşi, o mică parte dintre ei se bucură de un program ce-şi propune să ofere "fiecărui copil un loc în grădiniţă”.
În proiect sunt incluşi peste o mie de copii din comunităţi sărace ale României.
Leslie Hawke spune că oamenii nu-şi dau seama că sănătatea şi educaţia sunt strâns legate una de cealaltă, iar copiii săraci lipsesc de multe ori de la şcoală, sunt mai des bolnavi şi pentru perioade mai lungi de timp.
Cofondatoarea asociaţiei Ovidiu Rom afirmă, de asemenea, că în încercarea de a sprijini cât mai mult educarea copiilor, a încercat să afle care sunt nevoile specifice fiecărei comunităţi sărace, de la coordonatorii locali ai programului.
”Ne aşteptam ca pe primul loc să fie vaccinarea, dar în urma unei întâlniri pe care am avut-o cu mai mulţi medici şi mediatori sanitari, răspunsul venit a fost unul neaşteptat. Lucrurile de care aveau nevoie cel mai mult erau şampon şi detergent”, a precizat Leslie Hawke.
Iniţiativa asociaţiei Ovidiu Rom de a introduce o componentă de sănătate în programul "Fiecare copil, la grădiniţă" înseamnă, în cifre, 150.000 de euro, timp de trei ani, pentru 1.400 de copii, din 18 comunităţi sărace, din 12 judeţe.
”În funcţie de fiecare comunitate, avem diferite propuneri de activitaţi care să se potrivească nevoilor locale. Unele sunt analize pentru toţi copiii care nu-şi fac niciodată analize în comunităţile sărace, sprijinirea părinţilor să-şi cumpere medicamentele care nu sunt compensate, când li se prescriu. Încercăm să încurajăm părinţii să-şi trimită copiii la vaccinări, pentru că ei nu sunt conştienţi de importanţa vaccinărilor obligatorii. În unele comunităţi vom finanţa plata unui mediator sanitar, până când va fi preluat de autorităţile locale, transportul copiilor la medici de specialitate, diverse activităţi”, a explicat Alina Seghedi, coordonatorul proiectului.
În opinia coordonatorului local Szilárd Dula, pentru localităţile Arad şi Hetea din judeţul Covasna, programul lansat încă din 2010 este considerat unul de succes.
”Implementând proiectul "Fiecare copil la grădiniţă" am reuşit să aducem aproape toţi copiii la grădiniţă, 99%, şi am observat că mulţi doreau să vină, fie şi bolnavi. Unii nu vroiau să meargă la medic să-şi scoată adeverină medicală. Mai bine veneau bolnăviori la grădiniţă”, a declarat Szilárd Dula.
Iniţiatorii proiectului susţin că România cheltuieşte mai mult pentru întreţinerea unui deţinut în închisoare timp de o lună decât ar costa să menţină un copil în grădiniţă timp de un an.
În opinia lor, fără educaţie visele rămân vise, iar grădiniţa este primul pas în educaţia unui copil.