Peste trei milioane de elevi încep şcoala
Luni, 17 septembrie, începe un nou an şcolar, iar cele mai mari probleme sunt la clasa pregătitoare.
Articol de Cristina Iliescu, 17 Septembrie 2012, 08:23
Peste trei milioane de elevi încep şcoala.
Aproape 130.000 dintre ei sunt la clasa pregătitoare, care trece, în premieră, de la grădiniţă la învăţământul gimnazial.
Deşi elevii revin în bănci cu o săptămână mai târziu decât era programat, pregătirile pentru noul an şcolar nu s-au încheiat peste tot.
Potrivit Ministerului Educaţiei, cele mai mari probleme sunt în continuare la clasa pregătitoare, unde au fost găsite soluţii provizorii pentru asigurarea personalului didactic sau a mobilierului adaptat.
Probleme cu avizul de funcţionare
15% dintre şcoli încă nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, mai ales în mediul rural, pentru că nu au apă curentă sau grupuri sanitare.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei cele mai multe probleme în ceea ce priveşte avizul sanitar le au judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Tulcea şi Brăila. Comparativ cu anul şcolar trecut însă, condiţiile igienico-sanitare din şcoli, la nivelul întregii ţări, sunt uşor ameliorate, susţine secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Stelian Fedorca.
"Faţă de anul trecut s-a îmbunătăţit în aproape toate judeţele numărul de şcoli care nu au aviz de funcţionare a scăzut. Acest aviz nu poate fi obţinut deoarece nu există apă curentă în localiate. Există unităţi de învăţământ retrocedate, există unităţi de învăţământ în reabilitare, lucrări care au fost stopate acum un an sau doi. Se aduce apă potabilă în şcoală în bidoane. eporter: În capitală, datorită investiţiilor, peste 100 de şcoli au fost reabilitate. În alte 22 de şcoli din Bucureşti se mai lucrează la amenajări exterioare sau săli de sport şi se estimează că până la sfârşitul anului cel puţin 15 dintre ele vor fi gata", a spus Fedorca.
Şcoala şi poliţistul
Începând cu 17 septembrie, de fiecare şcoală va răspunde un poliţist şi vor exista patrule permanente pe lângă toate unităţile de învăţământ.
Măsura este prevăzută în noua strategie pentru prevenirea şi combaterea violenţei şi delincvenţei juvenile, al cărei scop este reducerea numărului de infracţiuni al căror victime sau autori sunt elevi.
"Am aprobat la nivelul conducerii ministerului un nou plan de măsuri privind asigurarea siguranţei în şcoli şi ele se referă, în primul rând, la prezenţa poliţistului în şcoală şi, mai nou, la patrule pe toate traseele pe care circulă copii şi în timpul programului, a orelor de curs, dar şi în afara programului, pentru că copiii mai participă şi la activităţi extraşcolare şi sunt şi foarte multe şcoli care au program prelungit şi copiii sunt o perioadă mai lungă de timp la instituţia de învăţământ. De aceea, vom avea permanenţă la patrule pe aceste trasee şi în zonele unde copiii sunt prezenţi la şcoală întreaga zi", a spus Duşa.
Mesajul Patriarhului
Criza spirituală şi morală din societatea românească este una dintre cauzele eşecului din şcoala românească, alături de lipsa de consecvenţă din sistemul de educaţie, consideră patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Într-un mesaj adresat cu ocazia începerii noului an şcolar, el a apreciat că este necesară o analiză sinceră şi lucidă a sistemului, în contextul rezultatelor deosebit de slabe de la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, promovat de mai puţin de jumătate dintre candidaţi.
Patriarhul Daniel s-a pronunţat în mesajul său pentru o educaţie bazată pe valorile creştine şi democratice europene.