Peste 600 de angajaţi din Vamă vor fi disponibilizaţi
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a afirmat miercuri, că disponibilizările angajaţilor de la Autoritatea Naţională a Vămilor nu vor afecta activitatea acestei instituţii.
Articol de Adrian Cristea, 06 Iulie 2011, 19:12
Peste 1.800 de angajaţi din Autoritatea Naţională a Vămilor, mai mult de o mie din Garda Financiară şi aproape 3.000 din direcţiile finanţelor publice judeţene au fost anunţaţi recent că vor fi supuşi unei evaluări pentru a se stabili dacă vor mai rămâne pe posturi.
Dintre aceştia trebuie să plece peste 600 de angajaţi de la Vamă, care vor fi evaluaţi în perioada 18-29 iulie, şi aproape 300 de la Garda Financiară.
Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a declarat, miercuri, că disponibilizările nu vor afecta activitatea vămilor.
"Va fi o testare internă, un test-grilă, 25 de întrebări, o sută de puncte, urmat de un interviu. Vor fi mai multe serii de examinare, pentru că nu putem să facem o examinare într-o singură zi cu toată lumea, pentru că am bloca instituţia. Şi atunci am luat decizia să o facem etapizat. Vor pleca şi şefi, cei care vor cădea la această testare internă. Şefii au un minim de 70 de puncte din 100, iar funcţiile de execuţie - 50 de puncte din 100", a explicat Sorin Blejnar.
De cealaltă parte, sindicaliştii din Vamă acuză neregularitatea măsurii de evaluare şi ameninţă că îi vor acţiona în instanţă pe reprezentanţii ANAF.
Preşedintele Sindicatului Vameşilor şi Poliţiştilor, PRO LEX, Vasile Lincu, a declarat, pentru postul public de radio, că evaluarea ar trebui să ţină cont de criterii diferenţiate pentru angajaţi.
"Avem adrese de la Vamă din care rezultă că sunt foarte, foarte puţine persoane care se ocupă de controlul de accize şi controlul ulterior, în condiţiile în care acestea sunt principalele structuri care aduc bani la bugetul statului. O reorganizare ar însemna, după opinia noastră, o reaşezare în funcţii, o repartizare în funcţie de interesul instituţiei şi al statului", susţine Vasile Lincu.
La începutul lunii trecute, guvernul a decis desfiinţarea a aproape 5.000 de posturi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, restructurarea acesteia fiind şi una dintre condiţiile pe care autorităţile române trebuia să le îndeplinească până la prima evaluare a acordului cu FMI.