Peste 200.000 de pensii vor fi recalculate
Conform Curţii Constituţionale, pensiile celor care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2013 vor trebui recalculate.
Articol de Radio România, 07 Noiembrie 2013, 08:35
Celor care au ieşit la pensie în perioada 2011 - 1 ianuarie 2013 li se vor recalcula din oficiu drepturile băneşti, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, a anunţat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.
Peste 200.000 de pensii sunt în această situaţie.
Ea a precizat că din revizuire vor rezulta coeficienţi un pic mai mari ceea ce ar putea duce la inechităţi.
Drepturile recalculate vor fi acordate de anul viitor.
În legătură cu fondurile necesare, ministrul muncii a declarat că, dacă va fi nevoie, bugetul de stat va fi modificat şi se vor aloca banii necesari.
Curtea Constituţională a motivat deciziile pe care le-a dat cu o săptămână în urmă, cu privire la două ordonanţe de urgenţă, de mare importanţă pentru Guvernul României.
Este vorba despre decizia privind ordonanţa de urgenţă care modifica Legea privind sistemul unitar de pensii publice şi ordonanţa de urgenţă privind Codul insolvenţei.
În cazul ambelor ordonanţe decizia a fost de neconstituţionalitate.
Conform Curţii Constituţionale, pensiile celor care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie 2011-1 ianuarie 2013 vor trebui recalculate.
Curtea Constituţională susţine că unele articole ale Ordonanţei de Urgenţă 1 pe anul 2013, care a modificat Legea privind sistemul unitar de pensii publice, sunt neconstituţionale.
Principala obiecţie a Curţii este aceea că ordonanţa are efecte retroactive evidente, contrare Constituţiei. Cealaltă ordonanţă de urgenţă privind Codul insolvenţei, în opinia Curţii, creează confuzii şi are dispoziţii neclare şi lipsite de previzibilitate.
Principala critică a magistraţilor Curţii se referă la articolul din ordonanţă conform căruia licenţa audiovizuală este suspendată în urma deschiderii procedurii de insolvenţă pentru radiouri şi televiziuni.
Prevederea se află în articolul 81 alineatul 3 al actului normativ.
Curtea consideră că această reglementare afectează direct dreptul de proprietate şi libertatea economică ale debitorilor vizaţi şi indirect dreptul cetăţenilor la informaţie şi liberă exprimare.