Personalităţi publice despre referendum
Personalităţi publice vorbesc, la Radio România Actualităţi, despre referendumul privind redefinirea familiei, din 6 - 7 octombrie 2018.
Articol de Radiojurnal, 28 Septembrie 2018, 13:12
Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le-a vorbit credincioşilor prezenţi la liturghia de la Catedrala Patriarhală despre familia întemeiată şi binecuvântată de Dumnezeu.
Preafericitul Daniel: Dumnezeu a binecuvântat familia încă de la crearea lumii, când l-a făcut pe om bărbat şi femeie, cu scopul de a contribui la înmulţirea, perpetuarea şi continuitatea neamului omenesc. De aceea, îndemnăm clerul şi credincioşii noştri ca atunci când trebuie să afirme, să apere şi să promoveze familia binecuvântată, aceasta, care dă naştere copiilor, formată din bărbat şi femeie, trebuie să fim mărturisitori ai lui Dumnezeu, creatorul cerului şi al pământului.
Academicianul Răzvan Theodorescu este de părere că în cazul în care acest referendum va fi validat, România va intra într-o normalitate a tradiţiilor.
Răzvan Theodorescu: Punctul meu de vedere este: unu, că era necesar; doi la mână, că trebuie să intrăm într-o normalitate perfectă, care este normalitatea tradiţiei, nu numai româneşti, şi a tradiţiei europene şi mondiale, aceea prin care o familie este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Nu cred că are consecinţe majore, pentru că poporul român e un popor normal. Sigur, există unele anomalii la toate popoarele. Există şi la noi. Ele trebuie respectate, dar nu pot deveni model, nu pot deveni normă. Este o punere la punct firească, în ordine biologică, în ordine istorică. Mi se pare că este ceva absolut necesar. Da, voi merge la vot, bineînţeles.
Oana Dobre Dimofte, jurnalist şi activist, ne-a declarat că referendumul nu are nicio legătură cu ideea de a introduce noi principii în Constituţie şi, de asemenea, nu are niciun efect juridic.
Oana Dobre Dimofte:Nu sunt jurist, dar am întrebat jurişti care se pricep foarte bine la lucrul acesta şi, într-adevăr, aşa este, Codul civil prevede foarte clar că în România căsătoria se încheie între un bărbat şi o femeie şi aici vorbim de o nuanţă chiar mai importantă în legătură cu subiectul acesta, vorbim despre căsătoria civilă, nu despre cea religioasă. Pot să accept că Biserica are propriile reguli, indiferent despre ce biserică vorbim, are propriile standarde, are propriile restricţii. Le putem accepta fără nicio problemă, dar să reglementezi Codul civil sau legislaţia civilă dintr-o ţară, ceea ce este şi Constituţia - este legislaţie civilă superioară - cu instrumente religioase şi cu principii religioase este inacceptabil pentru orice ţară care doreşte separaţia puterilor în stat şi doreşte să rămână o democraţie. De aceea pe 6 şi pe 7 octombrie eu voi boicota acest referendum cu toată convingerea. Au nevoie de peste 5,6 milioane de oameni care să vină şi să voteze şi de peste 4 milioane de oameni care să voteze "DA".
Precizăm că referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în forma adoptată de Parlament, are la bază o iniţativă cetaţenească semnată de 3 milioane de persoane.