Persoanele fizice autorizate şi unele microîntreprinderi, scutite de TVA
Premierul Victor Ponta a anunţat că persoanele fizice autorizate şi microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 65.000 de euro pe an vor fi scutite de plata TVA.
Articol de Flori Doman, 30 Mai 2012, 16:43
Şeful Executivului a declarat, miercuri, că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede ca toate veniturile până la 65.000 de euro pe an, obţinute din activităţi independente, inclusiv din drepturi de autor, sunt scutite de plata TVA.
Potrivit modificărilor la Codul Fiscal, se majorează astfel pragul cifrei de afaceri de la 35.000 de euro la 65.000 de euro pentru obligativitatea constituirii ca plătitor de TVA pentru PFA.
Anul trecut, mai mulţi jurnalişti şi artişti au dat statul în judecată, într-un proces colectiv împotriva deciziei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a declanşa procedurile de inspecţie fiscală pentru a percepe, retroactiv, TVA pe veniturile încasate.
Intenţia României de a ridica plafonul de la care o persoană sau o firmă trebuie să se declare ca plătitoare de TVA până la 65.000 de euro a fost anunţată încă de la sfârşitul anului 2010, când guvernul Boc a introdus această măsură în scrisoarea oficială către FMI.
Va fi introdusă "o taxă de solidaritate" pentru bugetarii cu salarii mari
Premierul Ponta a precizat că va fi introdusă o taxă de solidaritate pentru bugetarii care au venituri lunare mai mari de 4.500 de lei.
O soluţie luată în calcul este punerea unei taxe suplimentare de 16% pentru suma ce depăşeşte 4.500 de lei. Noua taxă va fi aplicată doar sumei ce depăşeşte acest cuantum. Până la 4.500 de lei se plăteşte un impozit de 16%.
Premierul a subliniat că nu a luat încă o decizie, dar că se fac calcule pentru această taxă de solidaritate.
Ponta: Prin modificările aduse Codului Fiscal s-a reuşit "salvarea" Poştei Române
De asemenea, premierul Victor Ponta a afirmat că prin modificările aduse Codului Fiscal s-a reuşit "salvarea" Poştei Române.
"Prin această ordonanţă reuşim să salvăm Poşta Română, deoarece permitem o reeşalonare a plăţilor pe care le are de făcut Poşta Română către alte instituţii ale statului. Altfel, Poşta, prin managementul defectuos şi chiar fraudulos din trecut, risca să intre în insolvenţă şi practic să închidem societatea în ansamblu", a explicat Ponta.
În urmă cu două săptămâni, premierul a anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română şi Agenţia Domeniilor Statului, după ce a primit date care relevă că aceste două companii se află într-o situaţie economică dificilă, Poşta fiind chiar în pericol de insolvenţă.
Pensionarii militari nu vor mai trebui să restituie statului banii încasaţi în 2011
Premierul a mai spus că pensionarilor militari cărora de la 1 iunie urma să li se oprească sumele primite în 2011 "nu li se va lua niciun leu din pensie".
Era o problemă destul de veche şi stringentă referitoare la o categorie de pensionari militari, în special din MApN, dar şi din Ministerul de Interne cărora, prin recalcularea pensiilor, nu doar că li s-a diminuat pensia, dar de la 1 iunie urma să li se ia, practic, din pensie ceea ce primiseră în 2011. Pentru aceia am aprobat un memorandum. Nu li se ia niciun leu din pensie. În Parlament, la Camera Deputaţilor, este un proiect de lege care va fi dezbătut în prima şedinţă, pe 11 sau 12 iunie, şi acolo probabil că decizia va fi să nu li se mai ceară acestor militari (...) să plătească din urmă, din 2011, ceea ce au încasat", a subliniat premierul.