Persoanele cu dizabilități au protestat în Piața Victoriei
Manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire lipsa accesului la locuri de muncă, sănătate, hrană şi medicamente.
Articol de Radiojurnal, 03 Decembrie 2016, 18:21
Aproximativ 200 de persoane au protestat, astăzi, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de nerespectarea legislaţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Manifestanţii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire lipsa accesului la locuri de muncă, sănătate, hrană şi medicamente.
Preşedintele Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, Daniela Tontsch, susţine că persoanele cu dizabilităţi au un grad de sărăcie cu 70% la sută mai mare decât media populaţiei generale.
"Persoanele cu dizabilitaţi supravieţuiesc sub limita sărăciei. La începutul anului am depus un proiect legislativ pentru mărirea prestaţiei sociale, adică acel ajutor social de 340 de lei pentru handicap grav pe care îl primim de la stat, 270 pentru handicap mediu şi 39 pentru handicap uşor şi în septembrie s-a postat pe site-ul Senatului răspunsul guvernului din care reiese că persoanele cu dizabilităţi beneficiază de suficiente venituri, că pentru acestea se desfăşoară proiecte şi că se vor desfăşura şi alte, în consecinţă nu vom primit niciun fel de mărire. La fel şi asistenţii personali sunt victime colaterale ale acestei neglijenţe. Nici nu ne vedeţi pe stradă! Nu avem acces, nu avem acces la sănătate, nu avem acces la educaţie, nu avem acces la muncă", a spus Daniela Tontsch.
Reporterii Radio România Actualități au stat de vorbă cu protestatarii:
Reporter: De ce sunteţi în Piaţa Victoriei?
Să încercăm să ajungem mai aproape de normalitate.
Reporter: Cât este de greu să vă trăiţi viaţa de zi cu zi?
În ceea ce mă priveşte nu mi-a fost şi nu-mi este greu. Ca integrare, în primul rând adaptarea mediului fizic şi mentalitatea societăţii. În ultimul timp se pare că se mişcă ceva din punct de vedere a mentalităţii, dar a societăţii şi nu a celor care ar trebui să decidă pentru noi şi împreună cu noi.
Reporter: Protestat pentru...
Drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Accesibilitate, interpreţi în limbajul mimico-gestual la toate instituţiile medicale, din educaţie, din sănătate, din justiţie. Trebuie să avem o legislaţie corectă, o legislaţie europeană, o legislaţie care să-i permită copilului să crească în propria familie.
Femeile şi săracii, cei mai afectaţi
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Un studiu al Biroului European de Statistică arată că unul din patru români de peste 16 ani spune că a întâmpinat anul trecut impedimente în desfăşurarea activităţilor obişnuite pe o perioadă de şase luni sau mai mult din cauza problemelor de sănătate.
Femeile şi săracii sunt cei mai afectaţi, s-au simţit în mai mare măsură limitaţi de problemele de sănătate decât bărbaţii şi oamenii cu venituri mai mari.
La nivelul Uniunii, 25% dintre cetăţenii europeni au spus că au avut greutăţi din această cauză.
Cele mai mici procente se înregistrează în Malta şi Suedia, iar cele mai mari în Letonia şi Portugalia.