Pensionarii ies în stradă
Pensionarii sunt nemulţumiţi de faptul că pensiile nu vor fi majorate, în condiţiile în care, susţin ei, preţurile la utilităţi se majorează.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Noiembrie 2011, 12:38
Pensionarii anunţă mitinguri de protest, în perioada următoare, în faţa Guvernului, Preşedinţiei şi Prefecturilor din ţară, nemulţumiţi de hotărârea Guvernuluide a nu majora pensiile în 2012.
Pentru mulţi dintre vârstnici, pensiile nu mai sunt suficiente ca să acopere cheltuielile de fiecare lună, spune preşedintele Federaţiei UNIREA a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu.
"Pe lângă faptul că pensiile au fost îngheţate în ultimii doi ani, în 2011 s-a decis chiar şi diminuarea lor cu 5,5%. În paralel, preţurile au crescut în medie cu 10 - 15%, iar din acest motiv, pensionarii se află acum într-o situaţie deosebit de dificilă. Nu trebuie să uităm faptul că sezonul rece a început deja, iar scumpirea energiei termice a dublat sau chiar a triplat facturile la încălzire",a spus Dumitru Cojanu.
El a criticat, vineri, şi faptul că autorităţile refuză în mod constant dialogul cu pensionarii.--fb1
"Suntem profund indignaţi de refuzul constant al premierului Emil Boc de a ne acorda câteva minute din timpul dumnealui pentru a ne asculta nemulţumirile şi, eventual, pentru a găsi o soluţie la problemele cu care ne confruntăm. Refuzul domniei sale ne-a îndârjit însă şi mai mult, iar în săptămânile următoare vom stabili, împreună cu celelalte federaţii ale pensionarilor din România, calendarul viitoarelor acţiuni de proteste", a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale UNIREA.
Camera Deputaţilor a votat săptămâna trecută îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul public în 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.
Rreprezentanţi guvernamentali şi şeful misiunii FMI în România au precizat apoi că o majorare uşoară a acestora ar fi posibilă de la jumătatea anului viitor, dacă resursele bugetului de stat o vor permite.
Proteste în valuri
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au protestat, vineri, penntru a treia zi, la Ministerul Muncii, nemulţumiţi de îngheţarea veniturilor în 2012, dar şi a salariilor din sectorul public.
Tot vineri, a continuat şi pichetul crescătorilor de bovine, în faţa Ministerului Agricultorilor.
Aceştia cer o subvenţie pe cap de animal de 700 de lei, în loc de 460 cât acordă Guvernul pentru acest an.
Ministrul Valeriu Tabără declara însă, miercuri, în prima zi a protestelor, că nu există resurse pentru o subvenţie mai mare şi că, oricum, cei 460 de lei alocaţi pe cap de animal reprezintă cu 50 de lei mai mult decât în 2009.