Pensionarea, la 65 de ani!
Senatorii au respins miercuri, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea articolului 53 din Legea pensiilor, vizând vârsta de pensionare.Foto Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 10 Noiembrie 2010, 13:19
Senatorii au respins miercuri, cererea preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea articolului 53 din Legea pensiilor, vizând vârsta de pensionare.
În urmă cu o lună, preşedintele României a refuzat să promulge legea pensiilor şi a retrimis-o la Parlament, cerând modificarea ei, în sensul ca femeile să iasă la pensie la 63 de ani, mai devreme cu doi ani decât bărbaţii.
Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor, unde legea va fi trimisă fără nicio modificare - ne-a informat redactorul nostru Septimiu Roman.
Iniţial, senatorii au respins raportul de admitere, cu amendamente, întocmit de comisia de resort, cu 44 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 7 abţineri.
Ca urmare, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a supus la vot solicitarea şefului statului privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei la 63 de ani, însă aceasta a fost respinsă, neîntrunind 69 de voturi, necesare în cazul unei legi organice.
"PNL nu votează legi împotriva cărora se manifestă întreaga societate românească"
Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat miercuri, că cererea de reexaminare transmisă de şeful statului a fost respinsă din cauza faptului că, din totalul de 69 de senatori ai puterii, au fost prezenţi în sală "numai 57".
Puiu Haşotti a mai spus că reprezentanţii arcului guvernamental nu sunt "capabili" să-şi treacă propriile acte normative prin Parlament.
Liderul liberal a subliniat că partidele din opoziţie nu au nici un motiv să voteze legi împotriva cărora se manifestă întreaga societate românească şi a dat drept exemplu, Legea pensiilor, Legea salarizării, bugetul de stat.
"Nu văd de ce opoziţia ar trebui să voteze Legea pensiilor, Legea salarizării, bugetul de stat sau alte legi împotriva cărora se manifestă întreaga societate românească", a mai declarat Puiu Haşotti.
PSD susţine că nu mai există o majoritate solidă
La rândul său , liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat că respingerea cererii de reexaminare a Legii pensiilor, dovedeşte că nu mai există "o majoritate solidă care să îşi susţină cauza".
Ilie Sârbu a mai spus că Legea pensiilor, care a fost adoptată la Camera Deputaţilor "prin fraudă, nu mai poate merge mai departe".
"Cererea de reexaminare a fost respinsă, ceea ce confirmă faptul că Legea pensiilor, fiind aprobată la Camera Deputaţilor prin fraudă, nu poate merge mai departe. Ca atare, arcul guvernamental, cei care trebuiau să asigure votul astăzi nu au putut face acest lucru. S-au mobilizat, dar nu suficient pentru a adopta cererea de reexaminare. Nu mai există, de fapt, o majoritate solidă, care să îşi susţină cauza", a mai declarat liderul senatorilor PSD.
PDL spune că opoziţia nu a avut suficiente voturi pentru a fi trecut raportul comisiei
Pe de altă parte, liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu susţine că opoziţia nu a avut suficiente voturi pentru a fi trecut raportul comisiei de resort.
"Nu noi trebuia să avem 69 de voturi, ei aveau nevoie de majoritate pentru ca să-şi adopte raportul cu cele 93 de amendamente. (...) Nu există nicio problemă, legea va merge la Camera Deputaţilor", a spus Cristian Rădulescu.
El a mai susţinut că cererea de reexaminare , "era un deziderat transmis de preşedinte", iar ca această cerere să fie concretizat ca text de lege , trebuie ca după ce se întrunesc aceste comisii, să existe un" text concret".
"Cererea de reexaminare este un deziderat transmis de preşedinte. Ca acesta să fie concretizat într-un text de lege se întrunesc comisiile şi fac unul. Noi, aici, asupra cererii de reexaminare, nu aveam text concret făcut de comisii. Nu puteam să improvizăm în plen şi să reluăm procedura comisiei şi să zicem că, totuşi, textul va fi următorul", a precizat liderul senatorilor PDL.
El a amintit că preşedintele Băsescu a cerut reexaminarea unei singure probleme, cea referitoare la vârsta de pensionare a femeilor şi a subliniat că opoziţia a adăugat peste 90 de amendamente.
"Preşedintele a cerut reexaminarea unei singure chestiuni. Or, să adaugi la treaba asta 90 şi ceva de amendamente care modifică structura întregii legi a pensiilor este totalmente neconstituţional, de aceea votul nostru a fost împotriva acestui raport", a explicat Rădulescu.