Pensiile şi salariile nu se reduc
Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional,Băncii Mondiale şi Comisiei Europene despre proiecţia bugetară pe anul viitor.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Noiembrie 2011, 19:00
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că bugetul pentru 2012 va fi construit pe un deficit de 1,9%, iar creşterea PIB-ului pentru anul viitor este situată între 1,7 şi 2,7%, iar deficitul de cont curent se va menţine sub cinci procente.
"Este pentru prima dată când, datorită incertitudinilor, nu veţi mai găsi obiective dintr-o singură cifră, ci "de la... până la". Spre exemplu, evaluarea de creştere pentru anul viitor este situată între 1,7% şi 2,7%, creşterea PIB. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predicţii pe cifre fixe. Pentru anul acesta se menţine tot o estimare prudentă a creşterii, care în niciun caz nu va fi mai jos de 1,5%", a spus Băsescu.
Preşedintele a mai arătat că principalele concluzii ale misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au fost convenite deja, "în linii mari", în discuţia cu Guvernul de miercuri seară.
"Aş vrea să îmi promiteţi că nu spuneţi: "Preşedintele iar face ce trebuia să facă primul-ministru". Pentru că nu fac ce trebuie să facă primul-ministru. Deciziile se vor lua, oricum, la Palatul Victoria, în Guvern, în coaliţie'', a spus Băsescu.
De asemenea, preşedintele susţine că, în mod cert, nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile, acest lucru fiind agreat de Guvern, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Un deficit prudent, de 1,9 procente, este esenţial şi pentru credibilitate şi pentru a ne face proiecţia legată de nevoia de împrumuturi. Cert este că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile. Deci, acest lucru este agreat de Guvern, troică, şi am fost şi eu informat astăzi, cum am mai fost informat şi la discuţia trecută, că nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a spus Băsescu.
El a adăugat că, din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, concluzia rezultată este aceea că România are resurse interne de creştere, în mod deosebit în zona energiei, unde restructurările şi corectul management al companiilor din domeniul energetic ar genera premise de creştere economică.
"De asemenea, sectorul de transporturi şi, nu în ultimul rând, o optimizare a funcţionării sistemului de sănătate, care trebuie să continue procesele de reforme, reprezintă o altă resursă de creştere a veniturilor în bugetul de stat şi de diminuare a deficitelor", a adăugat Băsescu.