Pensiile şi salariile - în vizorul FMI
Delegaţia FMI prezentã de marţi în ţara noastrã îşi continuã discuţiile cu responsabilii economici români. Joi este prevãzutã o întâlnire cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Pe agenda discuţiilor - salariile şi pensiile.
Articol de Politica Romaneasca, 29 Aprilie 2010, 10:03
Delegaţia FMI va discuta la Ministerul Muncii despre legea salarizãrii unitare, dar şi despre proiectul legii unice a pensiilor, în legãturã cu care existã o serie de neconcordanţe faţã de cerinţele Fondului.
Surse de presã aratã cã şomajul va fi o altã temã de discuţie, în condiţiile în care rata şomajului a ajuns în România la 8,36 la sutã.
Experţii FMI au discutat deja zilele trecute cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, dar şi la ANAF sau AVAS.
O delegaţie a FMI, a Uniunii Europene şi a Bãncii Mondiale se aflã pânã pe 7 mai la Bucureşti pentru a evalua modul în care autoritãţile române au respectat programul convenit anul trecut.
De evaluare depinde acordarea celei de-a 5-a tranşe de 850 de milioane de euro.
"Acordul cu FMI - cea mai bună soluţie"
"Punerea în practicã a acordului cu FMI este cea mai bunã soluţie pentru a rezolva problema cheltuielilor bugetare, mai mari acum decât veniturile".
Declaraţia a fost fãcutã de guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu, în contextul în care o delegaţie FMI se aflã la Bucureşti pentru a evalua dacã România îşi respectã angajamentele asumate.
Mugur Isãrescu: "Sã facem economisiri pe pãrţile de cheltuieli sociale, pe cheltuieli curente ale statului şi banii astfel economisiţi sã-i alocãm pentru cheltuieli de capital cele care creeazã locuri de muncã şi care, în ultimã instanţã, vor îmbunãtãţi atât situaþia veniturilor cât şi cheltuielile sociale. Nu poţi sã ai cheltuieli sociale cu o economie slãbitã. România nu trebuie sã fie îngrijoratã în privinţa acordãrii de cãtre FMI a urmãtoarelor tranşe din împrumutul contractat şi nici în privinţa potenţialelor efecte ale crizei din Grecia asupra ţãrii noastre".
"Problemele Greciei se vor răsfrânge şi asupra României"
Şeful FMI, Dominique Strauss Kahn, a avertizat asupra posibilei extinderi a crizei financiare din Grecia şi în alte ţãri din Europa.
El a precizat cã trebuie adoptate rapid mãsurile de salvare a statului elen, pentru ca stabilitatea monedei euro sã nu fie afectatã.
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României, Mugur Isãrescu, a declarat cã problemele pe care le are Grecia se vor rãsfrânge inevitabil şi asupra ţãrii noastre, dar la o intensitate redusã.
Mugur Isãrescu: "Un efect vom avea bineînþeles, suntem şi în Europa şi în aceastã regiune, dar bãncile pe care dvs. numiţi bãnci greceşti sunt bãnci româneşti cu capital grecesc, sunt foarte bine capitalizate, sunt bine supravegheate, sunt bine reglementate şi deci orice influenţã din exterior, cu toate aceste atuuri pe care le avem, cred eu cã va fi micşorate la maxim".
Alte atuuri pe care le deţine România, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu, sunt legate de rezerva internaţionalã consistentã şi de dobânzile încã atractive.
Experţii FMI au discutat deja zilele trecute cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor dar şi la ANAF sau AVAS.
O delegaţie a FMI, a Uniunii Europene şi a Bãncii Mondiale se aflã pânã pe 7 mai la Bucureşti pentru a evalua modul în care autoritãţile române au respectat programul convenit anul trecut.
De evaluare depinde acordarea celei de-a 5-a tranşe de 850 de milioane de euro.