Pensiile, prioritate de grad zero
Premierul Emil Boc declară că prioritatea imediată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional o constituie Legea pensiilor, aflată în prezent la Camera Deputaţilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 August 2010, 20:25
Guvernul a adresat o scrisoare Camerei Deputaţilor în care solicită ca Legea Pensiilor să fie adoptată înainte de reuniunea conducerii FMI din luna septembrie.
Primul ministru a precizat că a propus Camerei Deputaţilor finalizarea proiectului în Comisiile de specialitate pînă la 1 septembrie, pentru ca imediat după această dată, să fie introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi aprobare, informează Radio România Actualităţi.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern la începutul acestui an, adoptat de către Senat după mai multe luni de dezbatere şi se află în discuţia Camerei Deputaţilor.
Guvernul a promis FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul acestei instituţii şi al Comisiei Europene, şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie, conform scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de MEDIAFAX.
"Suntem hotărâţi să avem legislaţia îmbunătăţită până la sfârşitul lunii octombrie 2010 şi să convenim textul legislaţiei cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană înainte să fie prezentat în Parlament", se arată în document.
Avizul Parlamentului pentru proiectul legii privind sistemul unitar de pensii este menţinut în scrisoare ca un angajament prioritar al României, cu termen de aprobare până la 30 septembrie.
Urgentarea adoptării Legii pensiilor, cerinţă a FMI
Surse oficiale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânat măcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii revin din vacanţă abia la începutul acelei luni.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.
În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.