"Pensiile nu se impozitează suplimentar"
Premierul Emil Boc a declarat că în afara asigurărilor de sănătate de 5,5 la sută pe care pensionarii cu pensii de peste 740 de lei le vor plăti, pensiile din România nu se impozitează suplimentar.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Decembrie 2010, 13:18
Primul ministru a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că este o greşeală pe care unii o fac, atunci când vorbesc despre impozitarea pensiilor, pentru că pensiile nu se impozitează suplimentar.
"Impozit înseamnă 16 la sută care se aplică, în acest moment pensiilor de peste 10 milioane de lei vechi , dar numai pentru diferenţa de peste 10 milioane", a spus premierul.
El a exmplificat spunând că în cazul unei pensii de 12 milioane vechi, se impozitează doar diferenţa de două milioane de lei , cu 16 la sută.
"Dacă ai o pensie de 12 milioane de lei vechi diferenţa peste 10 milioane este de 2 milioane de lei vechi, acele 2 milioane se impozitează cu 16%. Aşa a fost, aşa este, aşa râmâne. Deci să fim bine înţeleşi cu impozitarea nu discutăm, că nu se impozitează suplimentar faţă de ceea ce există", a spus premierul.
În privinţa asigurărilor de sănătate, doar pensionarii cu pensii de peste 740 de lei , vor plăti 5, 5 la sută asigurări de sănătate.
"Până acum din aproape 22.000.000 de români, 10.732.000 nu plătesc asigurări de sănătate în România . Doar 6.629.000 plătesc 5,5 la sută asigurări de sănătate. Vă daţi seama că avem numai 6.729.000 şi vrem să avem un sistem de sănătate performant", a spus premierul.
El a menţionat că au fost scutiţi de plata asigurilor de sănătate doar pensionarii cu pensii sub 740 de lei , pentru că nu s-a dorit să se pună o povară suplimentară pe umerii celor cu venituri mici.
"Ne-am gândit în felul următor: în vremuri de criză cea mai grea situaţie o au oamenii cu venituri mici şi foarte mici", a spus premierul.
Emil Boc a menţionat că va cere exigenţă totală în cheltuirea fondurilor pentru sănătate, în condiţiile în care au fost luate măsuri dure, precum descentralizarea spitalelor, sau apariţia noului card naţional de sănătate.
Potrivit premierului, măsura de plată a contribuţiilor de sănătate de către pensionarii cu pensii de peste 740 de lei intră în vigoare de la 1 ianaurie 2011.
Mircea Geoană a comis "un gest de iresponsabilitate"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a comis un gest de iresponsabilitate prin faptul că nu a acceptat convocarea Birourilor Permanente pentru stabilirea calendarului de aprobare a proiectului de buget pe anul viitor, ci a amânat această şedinţă pentru luni, a declarat premierul Emil Boc la Radio România Actualităţi.
"Eu nu pot să înţeleg cum bugetul de stat, care a fost trimis cu aproape o săptămână în urmă la Parlament, nici măcar n-au avut eleganţa să se întrunească în Biroul Permanent, pentru că Geoană nu doreşte să fixeze calendarul dezbaterii bugetului. Eu consider un gest de iresponsabilitate din partea lui Mircea Geoană, care nu a acceptat convocarea Birourilor Permanente. A amânat pentru luni această întâlnire pentru a discuta calendarul adoptării bugetului de stat", a spus Boc.
El a adăugat că este convins că parlamentarii "vor avea o abordare raţională", iar bugetul pe 2011 va fi aprobat de Parlament până la sfârşitul anului.
Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni, luni, la ora 13:00, pentru a stabili calendarul dezbaterilor la proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2011, a anunţat, joi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara, miercuri, că speră ca Victor Ponta "să termine cearta cu Mircea Geoană" pentru ca Birourile Permanente ale Parlamentului să se poată reuni, joi, pentru a stabili calendarul dezbaterii Legii bugetului de stat pe anul 2011.