Pensiile militare şi proiectul de ordonanţă privind "bacşişul", în discuţiile guvernului
Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un proiect de modificare a sistemului de pensii militare, care nu va mai implica plata unei contribuţii din partea angajatorului.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Aprilie 2015, 10:48
UPDATE Noul proiect de lege privind pensiile militare urmăreşte îndreptarea unor anomalii, unor greşeli din anii trecuţi - spunea premierul Victor Ponta chiar în debutul şedinţei de guvern.
Premierul a adăugat că proiectul este unul extrem de important şi la care s-a lucrat mult timp, un proiect care va aduce clarificări şi care fi trimis cât mai repede parlamentului.
"Nu sunt pensii speciale, doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut şi cred că era necesar acest lucru, am mai îndreptat pentru o parte din militari. Stabilim un sistem foarte clar, care este un sistem aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene, şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări, într-o ţară NATO, aşa cum este România", a spus şeful executivului în deschiderea şedinţei de miercuri.
Ponta le-a transmis, totodată, salutări militarilor români cu ocazia Sfântului Gheorghe, Ziua Forţelor Armate Terestre, mulţumindu-le pentru tot ceea ce fac pentru ţară, astfel că proiectul de lege privind pensiile militare poate fi văzut şi ca un gest simbolic, a mai spus premierul.
Din 2016 românii pot călători în Canada mai uşor
El a anunţat, totodată, că din 2016 românii vor putea călători în Canada cu viză, însă într-un sistem electronic mult mai simplu.
Premierul Ponta i-a mulţumit public omologului său canadian, Stephen Harper, pentru includerea României în acest sistem electronic autorizat şi speră să se facă progrese importante şi în discuţiile cu Statele Unite în ceea ce priveşte viza Waiver.
"Bacşişul", reglementat de Guvern
Îm şedinţa de miercuri se discută şi despre un proiect de ordonanţă care să reglementeze din punct de vedere fiscal situaţia aşa-numitului bacşiş
Proiectul prevede eliberarea unui bon fiscal separat pentru bacşiş, prin care se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor sau serviciilor cumpărate.
Firmele urmează să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi distribuite salariaţilor sau contabilizate ca profit, însă în ambele cazuri se va încasa impozit.
Se interzice firmelor să condiţioneze prestarea de servicii de acordare a bacşişului şi se introduce obligaţia întocmirii unui registru de bani personali în care să fie înregistrate sumele pe care angajaţii le deţin la începerea programului de lucru.
Proiectul introduce o serie de sancţiuni în cazul în care, la verificările ANAF, se constată sume neînscrise în contabilitate.
Astfel, pentru diferenţele până la un procent din banii din casă, dar nu mai mult de 100 de lei, se aplică avertisment, în timp ce peste un procent, dar mai puţin de 100 de lei, se va sancţiona cu o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Sancţiunile cresc gradual, astfel că pentru o diferenţă de peste 1.000 de lei şi peste un procent se poate ajunge şi la o amendă de 30.000 de lei