Pensiile, în dezbaterea Senatului
Plenul Senatului va discuta miercuri , cu prioritate, proiectul legii pensiilor, deşi pe ordinea de zi sunt alte acte normative, ce riscã sã treacã prin adoptare tacitã.
Articol de Politica Romaneasca, 28 Aprilie 2010, 10:31
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru a spus cã se doreşte ca votul final sã fie dat miercuri sau cel mai târziu luni.
Dezbaterile, întrerupte marţea trecutã, pentru a se discuta cele aproximativ 100 de legi ce riscau sã treacã prina adoptare tacitã vor continua, miercuri, în încercarea de a se gãsi o soluţie unanim acceptatã de pãrţi.
Reformarea sistemului de pensii este vitalã, sunt de pãrere atât reprezentanþii puterii cât şi cei ai opoziţiei însã poziţiile par greu de armonizat.
Executivul este de pãrere cã sistemul actual de pensii este nesustenabil.
Cabinetul Boc îşi propune sã elimine legile speciale de pensionare care prevãd criterii diferite în favoarea unor anumite categorii profesionale, precum şi sã aplice principiul contributivitãþii pentru toţi participanþii la sistem.
Social-democraţii şi liberalii contestã proiectul acuzând cabinetul Boc de politici guvernamentale eronate.
PSD a anunþat deja cã va vota împotrivã neacceptând egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bãrbaţi, elementele de retroactivitate ale legii pentru pensiile militare, creşterea vâstei de pensionare şi modificarea modului de calcul al punctului de pensie pe care l-ar dori sã reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.
UDMR şi independenţii susţin proiectul, cei din urmã cu amendamente la forma prezentatã de Guvern.
Dezbateri aprinse în Senat pe Legea pensiilor.
La dezbaterile din 19 aprilie privind Legea pensiilor a fost invitat şi premierul Emil Boc.
Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat în plenul Senatului, ca nu poate fi de acord cu nicio masura care duce la scăderea pensiilor militarilor, afirmând necesitatea amendării legii pensiilor, care in acest moment este una "inechitabila" fata de aceasta categorie profesionala.
Practic, Gabriel Oprea a atacat o lege votata de propriul guvern.