Pensii şi salarii îngheţate, în 2012
Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor şi a salariilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora în al doilea semestru.
Articol de Radio România, 11 Noiembrie 2011, 17:52
Potrivit unor surse din Comisia de Dialog Social, proiectul de buget pe 2012 prevede că regiile autonome şi companiile de stat vor fi obligate să îngheţe şi anul viitor angajările, astfel încât să nu depăşească numărul de personal stabilit pentru 2011.
Societăţilor cu pierderi sau celor care sunt subvenţionate li se va impune să limiteze cheltuielile cu salariile în 2012.
În document se mai arată că bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (faţă de 253,9 milioane lei în acest an), care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Totodată, Guvernul estimează că rata medie a şomajului va înregistra anul viitor o scădere uşoară, de la 4,9% prognozat pentru acest an, la 4,5%.
Guvernul va tăia pentru anul viitor din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorând însă bugetele Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.
"Cheia de boltă a bugetului din 2012 o reprezintă investiţiile şi locurile de muncă"
Vineri, premierul Emil Boc a precizat că bugetul pe anul următor a fost construit pe un deficit de 1,9% şi pe o creştere economică prognozată de 2,1%.
"Am spus-o de la început că nu vom aborda bugetul pe 2012, în termeni electorali. Nu ne-am repezit la majorări de salarii şi pensii până când nu suntem siguri că aceste lucruri pot fi făcute, dacă economia o permite şi contextul european nu se va înrăutăţi. Deci, dacă nu se înrăutăţeşte va fi posibilitatea să putem vorbi de o anumită majorare de salarii şi pensii, în limite raţionale şi decente, în partea a doua a anului, după prima evaluare pe care o vom avea în luna aprilie-mai cu Comisia Europeană, când vom putea şti dacă situaţia pentru 2012 merge pe scenariul optimist sau pe scenariul pesimist", a declarat Emil Boc.
Premierul Emil Boc a subliniat că decizia privind forma finală a proiectului va aparţine guvernului, după parcurgerea etapelor dialogului social.
Şeful executivului a subliniat că economia României se va baza, anul viitor, pe investiţii şi că va evita creşterea excesivă a datoriei publice.
"Datoria publică va fi de 33,9% din PIB în 2012, mult sub nivelul de 60% aprobat prin Acordul de la Maastricht. Obiectivul nostru este să menţinem datoria publică la un nivel scăzut iar un deficit bugetar sub 3% deschide calea spre acest obiectiv. Cheia de boltă a bugetului din 2012 o reprezintă investiţiile şi locurile de muncă", a spus Boc după întâlnirea cu conducerea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
De asemenea, premierul a precizat că România menţine obiectivul de aderare la euro în 2015.