Pelerinaj cu incidente de Rusaliile catolice
Peste o sută de mii de credincioşi din toată lumea au participat, sâmbătă, pe muntele Şumuleul Mic, de lângă Miercurea Ciuc, la marele pelerinaj de Rusaliile catolice.
Articol de Radio România, 07 Iunie 2014, 10:36
UPDATE 2 Aglomeraţia şi temperatura ridicată au făcut victime la cel mai mare pelerinaj al credincioşilor romano-catolici din sud-estul Europei, la care au participat aproximativ 150.000 de persoane din ţară şi străinătate.
Un bătrân de 74 de ani din Baia Mare a făcut stop cardio-respirator, iar personalul medical n-a reuşit să-l resusciteze.
Alte 161 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în special pentru lipotimii provocate de căldură, dar au fost şi câteva cazuri de hipertensiune arterială, entorse şi intoxicaţii alimentare.
Potrivit corespondentului RRA, Angela Bârsan, şoselele din Harghita vor fi foarte aglomerate până luni inclusiv.
Circulaţia rutieră se desfăşoară deja cu mare dificultate, mai ales în Miercurea Ciuc, un oraş cu aproximativ 42.000 de locuitori, în condiţiile în care au sosit mii de autovehicule, autobuze şi căruţe din ţară şi străinătate.
Traficul se va aglomera ,duminică, în special pe ruta Miercurea Ciuc - Ghimeş - Făget, unde va avea loc un alt pelerinaj de Rusalii, la care sunt aşteptate peste 10.000 de persoane.
În plus, şoferii care conduc pe arterele rutiere din Harghita se pot întâlni cu grupuri mari de pelerini care se întorc acasă deplasându-se pe jos, ceea ce reclamă atenţie şi prudenţă pentru evitarea accidentelor.
UPDATE 1 Aproximativ zece mii de persoane, în marea majoritate venind de la ceremonia dedicată Rusaliilor de la Şumuleu Ciuc în Harghita sunt anunţaţi de a participa duminică la manifestările organizate în comuna băcăuană Ghimeş Făget marcând cantonul de la graniţa celor 1000 de ani ai Ungariei Mari.
La sărbătoarea de anul trecut de la Ghimeş au fost prezente circa 12 mii de persoane, venite atât cu trenuri speciale din Ungaria, dar şi cu autocare şi autoturisme.
Autorităţile au anunţat măsuri speciale menite să prevină tulburarea ordinii publice în zonă, ori a circulaţiei pe şoseaua ce leagă Miercurea Ciuc de Comăneşti.
Ca şi în alţi ani în care Rusaliile au fost sărbătorite la aceeaşi dată de confesiunile religioase creştine, la Ghimeş, concomitent cu ceremoniile romano-catolice se va desfăşura o slujbă şi la Biserica ortodoxă din localitate.
UPDATE La procesiunea din acest au fost prezenti, într-o vizita privata, preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreunp cu soţia sa.
Unii pelerini au ajuns de vineri seară şi au petrecut o noapte de rugăciune în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc.
Alte grupuri de credincioşi au ajuns în acestă dimineaţă pe munte, acolo unde, de la un altar în aer liber, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 3.500 de pelerini din Ungaria au fost aduşi la Miercurea Ciuc cu trei trenuri turistice.
La pelerinaj sunt aşteptaţi să ia parte şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, aflat în vizită privată alături de soţia sa, dar şi ministrul apărării de la Budapesta.
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, are o tradiţie de peste patru secole.
Peste 500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea şi vor interveni dacă vor fi situaţii de urgenţă la marea procesiune. De asemenea, sunt organizate cinci puncte de asistenţă medicală de urgenţă, care vor fi deservite de peste 20 de ambulanţe şi mai mult de o sută de membri ai personalului medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie Harghita şi Serviciul Judeţean de Salvamont.
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste patru secole
În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile şi copiii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-şi apere credinţa.
După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi, împreună cu ceilalţi, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO, menţionează Agerpres.