Pe cine avantajează impozitul forfetar?
Ministrul IMM-urilor şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale încep discuţiile despre oportunitatea introducerii impozitului forfetar.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Ianuarie 2013, 13:57
Ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, turism şi mediul de afaceri, Maria Grapini începe discuţiile pe tema impozitului forfetar cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi patronale din domeniile vizate de această modalitate de impozitare: cel al serviciilor, mai ales spălătoriile auto, mici ateliere şi aşa-numita industrie a ospitalităţii: baruri, restaurante, pensiuni, hoteluri.
Motivele introducerii unui impozit forfetar, conform declaraţiilor din ultimele zile, ar fi simplificarea administrativă, reducerea corupţiei la controalele fiscale şi încasarea unor sume de la cei care ocolesc acum plata impozitului pe profit, trecând firmele pe pierdere prin metode contabile.
Nu s-au decis încă domeniile în care s-ar introduce impozitul forfetar şi nici varianta acestui impozit.
O variantă care ar simplifica administrarea unei afaceri mici ar fi o grilă de impozitare cu sume fixe în funcţie de cifra de afaceri.
Cel puţin în situaţia pensiunilor şi a micilor hoteluri problema cu o astfel de variantă de impozit forfetar ar fi că i-ar obliga la plata unor sume doar pe cei care lucrează legal.
Aşa-zisele activităţi turistice la negru nu ar fi afectate, susţine directorul executiv al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Mişu Chiruc.
"Ei ascund această activitate sub forma prietenilor care au venit. Nu poţi să dovedeşti că l-a taxat. Înainte era mai puţin activitatea asta, dar de când s-au speriat cu acel impozit forfetar şi au trecut foarte mulţi la activităţile fără a fi autorizaţi, cred că depăşeşte 50% activitatea aceasta", a spus Mişu Chiruc.
O altă variantă ar fi ca impozitul forfetar să fie calculat în funcţie de factori, precum numărul de paturi, mese sau scaune, vadul comercial sau zona geografică.
În varianta aceasta, însă obiectivul simplificării administrative ar avea de suferit în cazul instituţiilor de control.
"Dacă vii să obligi o firmă să plătească un impozit, iar firma are probleme financiare, sigur că firma respectivă îşi reduce activitatea, o să dea afară personalul, s-ar putea să se şi închidă, cum s-a întâmplat şi în cazul impozitului forfetar din 2009. Ca acest impozit să aibă succes trebuie îndeplinite două condiţii: să fie opţional pentru întreprinderi, doi - să fie stabilit într-o sumă rezonabilă", a spus ostul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Discuţiile despre impozitul forfetar, din 1990
Discuţiile legate de impozitul forfetar în domeniile turismului şi al alimentaţiei publice nu sunt tocmai o noutate.
La sfârşitul anilor '90, fostul ministru al finanţelor, Decebal Traian Remeş, promova ceea ce presa a denumit "taxa pe scaun".
Şi în perioada în care Guvernul a fost condus de fostul premier Emil Boc s-a discutat despre introducerea impozitului forfetar în anumite domenii.
Acesta a fost, însă înlocuit de impozitul minim aplicat tuturor firmelor, indiferent de domeniul de activitate.