Pe 14 ianuarie şedinţă comună privind legile electorale
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat pentru 14 ianuarie o şedinţă de lucru a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
Articol de Alina Bordeiaşu, 06 Ianuarie 2015, 12:05
Valeriu Zgonea precizează, într-un comunicat de presă, că modernizarea legislaţiei electorale reprezintă o prioritate pentru această sesiune parlamentară şi face un apel către toate partidele politice să sprijine acest demers.
Printre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei se numără adoptarea Regulamentului de funcţionare a Comisiei şi a principiilor care stau la baza elaborării cadrului legislativ în materia electorală.
În acest context, membrii Comisiei parlamentare vor avea în vedere specificităţile cadrului juridic electoral existent la nivelul ţărilor membre ale UE şi SUA, cuprinse în studiile elaborate de departamentele de specialitate din Camera Deputaţilor, transmise membrilor Comisiei, în luna decembrie 2014.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care conduce Comisia de Cod electoral, spunea recent, că România are nevoie de o legislaţie corectă şi adaptată noilor realităţi sociale, legislaţie care să le permită tuturor cetăţenilor să îşi exercite fără probleme de ordin tehnic dreptul fundamental de a vota.
În comunicatul difuzat presei, Valeriu Zgonea mai preciza că modernizarea legislaţiei electorale a devenit o necesitate şi lansa un apel către toate partidele reprezentate în parlament să sprijine acest demers.
Solicitarea de convocare în regim de urgenţă a acestei comisii parlamentare a venit din partea opoziţiei, care spunea că a depus la parlament un proiect pe această temă încă din luna martie a anului trecut.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, deputat şi membru al Comisiei de Cod electoral, declara pentru postul nostru de radio, că liberalii vor prezenta în cadrul Comisiei mai multe propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu.
"Introducerea unui sistem mixt pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, concomitent cu o reducere substanţială a numărului de parlamentari. Propunem alegerea primarilor şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene în două tururi de scrutin şi, nu în ultimul rând, este nevoie de prevederi legislative care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către românii din afara graniţelor ţării", a spus Voicu, la RRA.
El a adăugat că, în cazul în care se doreşte ca prevederile noii legislaţii electorale să se aplice la alegerile din 2016, este necesar ca acestea să fie adoptate până în luna mai a acestui an.