PDL vrea să transforme statul român "într-un stat poliţienesc"
PSD şi PNL vor vota categoric împotriva proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda (PDL), privind securitatea naţională.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Octombrie 2011, 13:27
PSD va vota categoric împotriva proiectului de lege iniţiat de deputatul PDL Cezar Preda prin care-şi doreşte ca ofiţerii SRI să poată fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală specială, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD a adăugat că liderii opoziţiei sunt deja "ascultaţi şi filmaţi ilegal" şi că, în cazul dovedit al celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean de la Iaşi, justiţia nu a luat încă nicio măsură de pedepsire a vreunui vinovat pentru monitorizarea video ilegală, iar preşedintele Comisiei de control asupra SRI, Cezar Preda, nu a spus nimic referitor la acest subiect.
"Dacă cineva mai avea vreun dubiu că PDL urmăreşte transformarea statului român într-un stat poliţienesc, acum trebuie să i se fi spulberat acest dubiu. (...) Interceptările care se fac totuşi cu mandat se fac pe mandat de securitate naţională, deşi noi nu ne aducem aminte să fi fost prins până acum vreun terorist astfel încât să se justifice asemenea măsuri", a mai spus Olguţa Vasilescu.
Atac la adresa drepturilor şi libertăţilor civile
Deputatul liberal George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, consideră că iniţiativa legislativă în domeniul securităţii naţionale care îi aparţine deputatului democrat-liberal Cezar Preda trebuie respinsă "fără echivoc" de Parlament pentru că prin ea se încearcă sporirea influenţei SRI în faţa celorlalte servicii şi instituţii din domeniul securităţii naţionale.
Scutaru susţine că Cezar Preda a lansat o iniţiativă legislativă "care reprezintă un atac la adresa drepturilor şi libertăţilor civile" după ce a blocat activitatea comisiei speciale pe care a condus-o şi care trebuia să se ocupe de elaborarea unui pachet legislativ în domeniul securităţii naţionale.
'
Scutaru afirmă că prin această iniţiativă legislativă SRI capătă noi atribuţii în sfera cercetării penale, înfiinţându-se organele de cercetare penală speciale ale SRI iar pretextul pentru o asemenea lărgire a sferei de competente sunt nişte prevederi ale noului Cod de procedura penală, care nu este însă intrat în vigoare şi care nu are încă legea de aplicare.
Cezar Preda: Proiectul vizează ralierea la legislaţia în vigoare
Deputatul PDL Cezar Preda susţine că şi în legislaţia în vigoare instituţiile militare, inclusiv SRI, sunt obligate să procedeze la luarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor punerii în aplicare a cerinţelor legale privind 'cercetarea penală specială'.
Democrat-liberalul precizează că că informaţiile apărute în ultima perioadă cu privire la propunerea sa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale reprezintă alegaţii.
"Dispoziţiile din Legea nr. 135/2010 privind (noul) Cod de procedură penală vizează instituţiile militare, inclusiv SRI, care sunt obligate să procedeze la luarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor punerii în aplicare a cerinţelor legale privind "cercetarea penală specială". Această activitate, reglementată de altfel şi în actualul cod, în aceeaşi manieră, nu se confundă cu cercetarea penală desfăşurată în registru comun. Factorul distinctiv îl constituie subiectul instrucţiei penale care este cadru militar activ iar competenţa de soluţionare a cauzei cade în sarcina instanţelor militare", se arată în comunicat.