PDL vrea să înlocuiască "Cornul şi laptele" cu "Masă la şcoală"
Deputatul PDL Raluca Turcan propune înlocuirea programului "Cornul şi laptele" pentru elevi cu programul "Masă la şcoală", existând astfel posibilitatea de diversificare a alimentaţiei elevilor.
Articol de Flori Doman, 15 Mai 2013, 15:58
Deputatul democrat-liberal Raluca Turcan a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va depune la începutul săptămânii viitoare o iniţiativă legislativă prin care propune înlocuirea programului "Laptele şi cornul" cu un program diversificat numit "Masă la şcoală".
Ea susţine că vechiul program nu încurajează un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase pentru copii de la o vârstă fragedă.
"Prin programul pe care îl propunem - 'Masă la Şcoală'- vom rezolva o mare parte din probleme: vom încuraja prezenţa copiilor la şcoală, educaţia acestora pentru un mod de viaţă sănătos şi vom reduce risipa, în cazul în care părinţii vor face cereri scrise pentru a refuza acest pachet de alimente, copiii nu vor mai arunca produsele primite", a precizat Turcan, la Palatul Parlamentului.
Deputatul mai susţine că programul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii produselor şi a atractivităţii acestora, prin variaţie, realizată prin alternarea anumitor produse, iar autorităţile locale pot decide conţinutul acestui pachet în funcţie de preferinţele copiilor sau ale părinţilor şi în funcţie de piaţa locală.
,
"Prin acest demers se vor face achiziţiile mult mai transparent, masa va fi mai diversificată, industria va fi stimulată şi banii pentru produsele locale se vor întoarce prin taxe şi impozite înapoi la autorităţile locale", a spus ea.
Autorităţile locale vor decide ce va conţine "masa la şcoală"
Vicepreşedintele PDL a afirmat că achiziţia acestor produse se va face după ce Ministerul Sănătăţii va emite recomandări privind conţinutul caloric al produselor furnizate prin programul "Masă la şcoală", precum şi o listă de sugestii privind produsele preparate, iar Consiliile Locale se vor consulta cu şcolile şi asociaţiile de părinţi pentru a face alegerea cea mai potrivită.
De asemenea, ea susţine că fiecare autoritate publică locală, împreună cu şcolile, va putea decide meniul acordat copiilor, descentralizându-se resursa financiară, iar banii pot fi utilizaţi pentru producătorii locali.
În opinia democrat-liberalului, o deficienţă a programului "Laptele şi Cornul" este faptul că neglijează dimensiunea educativă, nu încurajează un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă.
"Mâncarea trebuie diversificată, dacă este posibil să fie şi o mâncare proaspăt preparată (caldă), să fie şi un fruct sau un pahar de suc natural etc. Laptele şi cornul nu mai sunt produse atractive pentru beneficiari. Acest program nu contribuie la combaterea obezităţii în rândul copiilor, fenomen ce afectează tot mai mult si România", a mai adăugat Raluca Turcan.