PDL va ataca la Curtea Constituțională votul uninominal pur
PDL anunţă că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată de Camera Deputaţilor.
Articol de Angela Bârgoan, 22 Mai 2012, 16:49
Anunţul a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă, de către deputatul Sulfina Barbu.
Parlamentarul PDL susține că USL a votat, marţi, în Parlament, în dispreţ faţă de români şi pentru creşterea numărului de parlamentari la cel puţin 481.
Sulfina Barbu a precizat că Partidul Democrat Liberal nu a votat această lege întrucât doreşte să îşi păstreze promisiunile făcute electoratului.
"PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300", a explicat deputatul PDL.
Sulfina Barbu a subliniat că PDL a depus amendamente pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, însă această propunere a fost repinsă de plenul Camerei Deputaților.
"În dispreţ faţă de voinţa suverană a cetăţenilor din România, USL a respins aceste amendamente", a mai menționat Sulfina Barbu.
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul a întrunit 180 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 de abţineri.
Iniţiativa legislativă a USL propune modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, adică atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă.
Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.
''La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat'', se arată în textul de lege.
Proiectul iniţiat de reprezentanţii USL prevede mai prevede eliminarea pragului electoral şi acordarea de mandate în plus pentru minorităţile care au în judeţe o reprezentare de peste 7 la sută.