PDL susține retrocedarea imobilelor în natură, unde este posibil
PDL susţine retrocedarea imobilelor în natură și face astfel un pas înapoi, după ce susținuse inițial că foștii proprietari ar trebui să primească despăgubiri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Aprilie 2012, 17:32
PDL a avut o dezbatere internă asupra proiectului de lege privind restituirea proprietăţilor şi susţine retrocedarea în natură acolo unde este posibil, dar unde nu, doreşte o despăgubire echitabilă, a afirmat marţi Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL.
Acesta a spus că nu s-a discutat la şedinţa conducerii PDL despre "procente, ci doar de principii".
"Există poziţii deja afirmate ale unor colegi din Coaliţie, ministrul Justiţiei e foarte ataşat de propunerile de la CEDO. PDL pleacă însă în poziţia sa de la o poziţie de principiu, anume aceea că proprietatea privată este imprescriptibilă, în sens metaforic sacru. Credem că restituirea trebuie să continue şi că, în continuare, acolo unde se poate restitui integral în natură ea să fie restituită integral în natură, acolo unde nu, să se facă şi să fie un proces echitabil. Cei ce îşi dobândesc proprietăţile astăzi nu trebuie să fie dezavantajaţi de cei care au redobândit proprietăţile ieri", a spus Voinescu.
El a precizat că un proiect de lege în acest sens va fi discutat de Guvern și va fi înaintat Parlamentului.
"Evident, există şi o constrângere bugetară. România, ca toate celelalte ţări europene, nu stă pe roze în privinţa capacităţii de a cheltui de la bugetul de stat, indiferent pentru ce o face. Guvernul va formula un proiect de lege şi va urma dezbaterea în Parlament, acolo unde toate grupurile îşi vor exprim părerea şi Parlamentul va decide soluţia în această privinţă", a declarat Voinescu.
Decizia PDL vine pe fondul neînțelegerilor din coaliție
Liderii coaliţiei nu au reuşit, marți dimineață, să se pună de comun acord asupra acestui proiectului de lege privind retrocedările, întrucât UDMR şi minorităţile s-au opus actului normativ care prevede plafonarea cu până la 15 la sută a despăgubirilor acordate pentru casele confiscate de regimul comunist.
Cele două formaţiuni au ameninţat Coaliţia că nu vor vota proiectul de lege atunci când va ajunge în Parlament.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor preciza, într-o declaraţie de presă, că nu este de acord cu scoaterea din lege a restituirii în natură.
"Nu pot să fiu de acord să scoatem din legislaţie restituirea imobilelor din natură acolo unde dosarele sunt complete şi unde se pot restitui în natură", declara, luni, președintele UDMR.
PDL susţinuse inițial ca foştii proprietari să nu mai primească imobilele în natură, ci doar 15 la sută din valoarea lor, în mod eşalonat.
Un proiect de lege, săptămâna viitoare
Emil Boc a declarat, după şedinţa coaliţiei că au fost înaintate mai multe propuneri, urmând ca executivul să vină cu forma finală a proiectului de lege cel mai târziu săptămâna viitoare.
Ministerul Justiţiei (MJ) susţine că a sprijinit forma proiectului care include plafonarea despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate aşa cum a fost pus în dezbatere publică, având în vedere conţinutul Deciziei "pilot" pronunţată de CEDO în cauza "Atanasiu şi alţii împotriva României".
Într-un comunicat de presă, Ministerul Justiţiei a menţionat că a făcut această precizare după ce în presă au apărut informaţii conform cărora Ministerul Justiţiei "a vrut restituire în natură sau despăgubire totală" în proiectul de lege privind despăgubirile acordate pentru imobilele naţionalizate.