PDL şi USL, poziţii diametral opuse privind comasarea alegerilor
PDL doreşte comasarea celor două scrutinuri şi aducerea alegerilor locale către cele parlamentare, în timp ce USL respinge eventuala amânare a alegerilor locale şi comasarea acestora cu cele parlamentare.
Articol de Angela Bârgoan, 29 August 2011, 15:33
Prim-vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase, a reafirmat, luni, poziţia partidului său de amânare a alegerilor locale de anul viitor pentru toamnă, în ideea comasării lor cu cele parlamentare.
PDL: Singura soluţie posibilă constituţional, aducerea localelor către parlamentare
Roberta Anastase a declarat că singura soluţie posibilă constituţional pentru comasarea alegerilor este aceea de a duce alegerile locale către cele parlamentare, arătând că în coaliţie nu s-a discutat propunerea PSD de organizare de alegeri legislative anticipate.
"Noi nu am discutat acest subiect. Nu cred că e valabilă decât într-o măsură în care discutăm despre o decizie politică, vorbim de o modificare legislativă", a mai declarat Anastase.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, a apreciat că ideea comasării alegerilor este bună şi că ar trebui ca alegerile locale să fie duse spre cele parlamentare.
"Cred că ideea e bună, trebuie modificată legea electorală, plătim jumătate din costurile alegerilor, menţinem în funcţie aparatul administrativ, central şi local şi motivăm totodată solidaritatea echipelor din toate partidele între nivelul aleşilor locali şi liderii naţionali. Cred că ar trebui ca alegerile locale să fie aduse spre parlamentare", a precizat Teodor Baconschi.
Consens în coaliţie
Comisia specială a coaliţiei de guvernare, care analizează legile electorale, a ajuns, unanim, la concluzia că sistemul electoral aplicat în 2008 trebuie schimbat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, există deja şi un consens asupra ideii de comasare a alegerilor, iar săptămâna viitoare vor continua discuţiile asupra sistemului de vot.
USL: Nu există niciun fel de motiv care să poată justifica o amânare a alegerilor locale
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după ședinţa USL, că această amânare nu ar genera decât instabilitate și dezordine.
”Atâta vreme cât Constituţia precizează foarte clar că mandatul aleşilor locali este de patru ani şi nu mai mult, şi cât legile, legislaţia în vigoare privitoare la acest subiect prezintă clar cazurile în care se poate prelungi acest mandat şi nu suntem, şi sper că nu vom fi peste mai puţin de un an în această situaţie, nici de gravă calamitate, nici de război, nu există nici un motiv pentru ca alegerile locale să se amâne”, a afirmat liderul liberal.
Prin vocea președintelui PNL, Crin Antonescu, USL a reafirmat că este împotriva comasării alegerilor de diverse tipuri, în speţă a comasării alegerilor locale cu alegerile parlamentare.
”Sunt tipuri de alegeri diferite, sunt campanii diferite, sunt mize diferite pentru alegători, iar comasarea, amestecarea lor sub orice pretext, inclusiv cel populist al economiei financiare, al economiei bugetare, este respinsă categoric de către noi. Oamenii, într-o democraţie şi într-un stat de drept au posibilitatea şi au dreptul să aleagă în cunoştinţă de cauză pe cei care le reprezintă interesele la nivelul administraţiei locale şi, de asemenea, şi distinct în cunoştinţă de cauză, cu o campanie specifică pe cei pe care îi reprezintă din punct de vedere politic în forul legislativ al ţării.Niciun argument pe care actualii guvernanţi l-ar putea aduce pentru a crea confuzie, pentru a încerca să-şi sporească, în viziunea lor, şansele electorale nu este admisibil dacă vrem să aşezăm şi să apărăm principii sănătoase ale statului de drept”, a explicat Crin Antonescu.
Mai mult, conducerea USL declară că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a avea alegeri anticipate parlamentare cât mai curând.
”În această toamnă, în primăvara viitoare, în vara viitoare. Cu cât mai repede alegeri anticipate parlamentare, cu atât mai repede un Parlament pe deplin legitim, care să confere o majoritate stabilă şi să dea unui guvern cu deplină legitimitate susţinerea de care are nevoie”, a mai spus liderul PNL.
Cristian Pârvulescu: Constituţia nu permite astfel de anticipări ale alegerilor parlamentare
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Dmocrația, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare poate însemna fie ţinerea alegerilor parlamentare la data celor locale, fie ţinerea alegerilor locale la data celor parlamentare.
Cristian Pârvulescu susține însă că prima dintre variante, parlamentare în iunie 2012, nu este posibilă decât dacă sunt alegeri anticipate parlamentare.
”Este destul de dificil, aproape imposibil. Constituţia nu permite astfel de anticipări ale alegerilor parlamentare,” a explicat Cristian Pârvulescu, într-un interviu acordat postului public de radio.
Pe de altă parte, el a arătat că amânarea alegerilor locale este dificilă şi presupune modificarea legii, a Legii administraţiei locale în primul rând.
”Dincolo însă de aceste aspecte legislative este vorba despre o confuzie foarte gravă, care s-ar realiza între alegerile locale şi cele parlamentare. Argumentul privind economia de 33 de milioane de euro nu se susţine, pentru că, în final, electorii nu mai ştiu ce votează”, a subliniat președintele Pro Democraţia.
Cristian Pârvulescu apreciază că există deja o confuzie destul de mare între alegerile locale şi alegerile judeţene și nu ar fi indicată o altă comasare.
”În alte ţări ele sunt cumulate, în Uniunea Europeană, dar a cumula şi alegerile parlamentare, asta este expresia unei alte situaţii decât cele economice, probabil a intenţiei celor de la guvernare de a obţine în felul acesta cât mai multe voturi, pentru că speră să transfere voturile pentru primar şi consiliile locale şi judeţene în voturi pentru parlamentari şi probabil principalul beneficiar al unei asemenea transformări ar fi Partidul Democrat Liberale dar cu siguranţă şi UDMR-ul”, a afirmat preşedintele Pro Democraţia.
După cum evoluează lucrurile pe scena politică românească, subiectul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare va fi discutat mult timp de acum înainte.