PDL şi PNŢCD vor ataca proiectul privind trecerea STS la MAI
PDL şi PNŢCD ameninţă că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ar urma să treacă în subordinea Ministerului de Interne.
Articol de Flori Doman, 03 Februarie 2014, 15:52
PNŢCD va sesiza CCR dacă proiectul privind trecerea STS în subordinea Guvernului, ca structură în cadrul MAI, va fi votat de Parlament, a anunţat luni Aurelian Pavelescu, preşedintele partidului, la o conferinţă de presă.
El a spus că intenţia declarată de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu de a prelua Serviciul de Telecomunicaţii Speciale de către Guvern este un lucru "extrem de grav".
"Această încercare este extrem de gravă, tinde la o destructurare care priveşte sistemul de siguranţă naţională. STS asigură comunicaţiile în toată ţara şi de care se servesc celelalte instituţii ale statului, de la SRI la alte instituţii. Acest demers e extrem de grav, este vădit neconstituţional. Invoc art. 119 din Constitutie care subordonează instituţiile cu prerogative în domeniul securităţii naţionale CSAT. STS face parte din această structură (...). Tentativa este foarte periculoasă", a afirmat Pavelescu.
El a mai declarat că PNŢCD va începe discuţii cu partidele din Parlament aflate în opoziţie, pentru că în situaţia în care proiectul va fi promovat în Parlament să fie sesizată CCR.
Blaga: Atacăm la CCR trecerea STS la MAI
Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ar urma să treacă în subordinea Ministerului de Interne.
"Bineînţeles că vom ataca, dar să vedem de ce o facem. Nici în ceasul al 12-lea, Ponta nu recunoaşte că s-a ajuns în situaţia să moară oameni cu zile - vorbim de accidentul din Munţii Apuseni - sau nu ştie cum să se intervină la deszăpeziri, pentru că cei obligaţi de lege să-şi îndeplinească obligaţiile habar nu aveau. Nu aţi auzit de niciun comandament naţional de situaţie de urgenţă în primele trei zile după accidentul din Apuseni. Nici astăzi nu ştiu să fi fost vreun comandament la Ministerul Transporturilor. Astea erau obligaţiile legale pe care noi le-am spus încă de atunci, din seara aceea, când personal am cerut demisia ministrului de Interne", a spus Blaga după întrevederea cu membrii delegaţiei FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
El a susţinut că legile în vigoare privind intervenţia în situaţii de urgenţă erau foarte clare la momentul producerii accidentului aviatic din Apuseni, ceea ce nu ar mai justifica reorganizarea STS.
"Bătălia asta dintre PSD şi PNL a făcut ca Ponta să-l pună în capul mesei pe Dragnea, împărţind fără niciun drept legal responsabilităţile dintre ministrul de Interne şi cel al Dezvoltării, în condiţiile în care legea este clară din noiembrie 2004 (...). Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este prezidat de ministrul de Interne, mâna lui dreaptă fiind vicepreşedintele, orice minister având în componenţa lui secretari de stat. Ba mai mult, fiecare serviciu de informaţii - că de acolo putea avea informaţiile - fiind reprezentat la nivel de adjuncţi. Doar în cazul în care tartorul, adică Ponta, cel care coordonează inclusiv Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, stă în capul mesei, atunci nu mai vin secretarii de stat şi adjuncţii, ci vin chiar miniştri şi şefii de servicii', a afirmat Blaga.
Liderul PDL a susţinut că responsabilitatea coordonării intervenţiilor în situaţii de urgenţă este a Ministerului de Interne, chiar dacă ministerul de linie este altul.