PDL reclamă neregulile din Codul insolvenţei
Democrat liberalii susţin că prevederile din noul Cod duc la falimentul forţat al firmelor, încalcă principiul nediscriminării şi accesul la libera informaţie, prin imixtiunea în retragerea licenţei mass-media.
Articol de Radio România, 06 Octombrie 2013, 21:00
PDL va trimite scrisori către Avocatul Poporului şi comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, în care reclamă neregulile din noul Cod al Insolvenţei, a spus prim-vicepreşprotestează împotriva nouledintele PDL Andreea Paul.
Ea a spus că prevederile din noul Cod duc la falimentul forţat al firmelor, încalcă principiul nediscriminării şi accesul la libera informaţie, prin imixtiunea în retragerea licenţei mass-media.
De asemenea, Andreea Paul susţine că procedura aplicată firmelor de stat intrate în insolvenţă ar trebui să fie utilizată şi în cazul firmelor private.
"Ceea ce propune PDL este ca noul cod al insolvenţei să prevadă explicit că intrarea în insolvenţă a companiilor de stat duce la scutirea de la plata dărilor către stat echivalentă cu valoarea TVA plătită pentru contractele neonorate la plată de firmele sănătoase. De ce cerem acest lucru? Pentru că firmele care nu şi-au încasat plăţile aferente contractelor cu companiile de stat pierd de două ori: plătesc TVA, plătesc impozit pe muncă, dar nu îşi încasează de la companiile de stat nici măcar contravaloarea contractelor", a spus Andreea Paul.
Andreea Paul a mai spus că PDL reclamă şase puncte critice în Codul Insolvenţei, printre care: atacul împotriva economiei şi falimentul forţat al firmelor; neconstituţionalitatea Codului Insolvenţei pentru că încalcă principiul nediscriminării şi accesul la libera informaţie, prin imixtiunea în retragerea licenţei mass-media; Guvernul încalcă separaţia puterilor în stat pentru că nu face altceva decât să se substituie unei autorităţi independente de profil-CNA; procedura de lichidare este împotriva cumpărătorilor.
De asemenea, Andreea Paul susţine că procedura aplicată firmelor de stat intrate în insolvenţă ar trebui să fie utilizată şi în cazul firmelor private.
"Cea mai mare problemă a insolvenţei, când se termină cu faliment, este perioada foarte lungă în care se desfăşoară lichidarea firmei. Propunerea PDL este ca noua lege să prevadă o perioadă maximă pentru lichidare. La ora actuală lichidatorul îşi stabileşte un salariu uriaş pe lună şi stă şi valorifică bunurile companiei pe o perioadă de ani de zile. În realitatea, sumele încasate abia ajung de obicei pentru salariul lichidatorului', este un alt punct reclamat de PDL din Codul Insolvenţei", a spus Andreea Paul.