PDL propune o iniţiativă legislativă pentru reducerea TVA în două etape
Parlamentarii PDL au depus miercuri o iniţiativă legislativă privind unele măsuri de relaxare fiscală, printre care TVA de 19 la sută.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Martie 2014, 12:11
Iniţiativa legislativă are ca principale obiective, revenirea în etape, până în 2016, la o taxă pe valoare adăugată (TVA) de 19 la sută şi o cotă redusă de 9 la sută pentru alimentele de bază.
Deputatul democrat liberal Gheorghe Ialomiţianu a arătat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul vizează stimularea consumului şi creşterea economică în mod sustenabil.
"Astăzi (n.r.- miercuri) vom depune la Parlament o iniţiativă legislativă care se referă la măsuri fiscale pentru stimularea consumului şi creşterea economică în mod sustenabil. Contextul economic este favorabil implementării măsurilor fiscale propuse de noi prin această iniţiativă legislativă şi anume: reducerea TVA, mai exact a cotei standard în două etape, începând cu 1 ianuarie 2015, cu 2 punte procentuale, şi cu 3 punte procentuale, începând cu 1 ianuarie 2016, în aşa fel încât în 2016 să ajungem la cota de 19%", a declarat fostul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu.
TVA a crescut în 2010 în timpul guvernării PDL de la 19 la 24%.
Ialomiţianu a mai prezentat şi alte propuneri ale democrat liberalilor care ar conduce la o relaxare fiscală.
"Alte prevederi ale proiectului nostru sunt uniformizarea TVA pentru activitatea de turism şi alimentaţie publică începând cu 1 ianuarie 2015 şi anume reducerea TVA de la 24 la 9%, introducerea taxării inverse pentru lucrările de construcţii şi pentru livrarea de clădiri şi terenuri în scopul reducerii evaziunii fiscale, scutirea de la plata impozitului pe clădiri a construcţiilor finalizate în scopul vânzării. Noi considerăm că aceste măsuri vor stimula consumul şi vor reduce evaziunea fiscală. Toate măsurile propuse de noi au fost discutate cu mediul de afaceri", a menţionat deputatul PDL.
Reducerea taxei pe valoare adăugată este şi pe lista de prevederi din noul program al Guvernului.
Premierul Victor Ponta a precizat că va fi realizată în masura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite şi că este necesar ca România va continua să înregistreze şi în continuare o crestere economică de peste 3%.