PDL nu dă şanse alianţei opoziţiei
Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean susţine că PNL avea nevoie de o televiziune, iar PC de un partener care să-l ducă în Parlament.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Ianuarie 2011, 19:09
O parte a democrat liberalilor nu dă nicio şansă alianţei dintre PNL-PC şi PSD, şi asta spun reprezentanţii PDL, pentru că noua construcţie politică nu are baze doctrinare, ci doar interese conjuncturale.
"Partidul Conservator îşi căuta din nou partidul de care să se atârne pentru viitoarele alegeri. PNL-ul avea nevoie de televiziune, iar ei aveau nevoie de un partener care să-i ducă în Parlament", a spus vicepreşdintele PDL, Ioan Oltean.
Democrat liberalii afirmă că demersul PNL nu este o surpriză, pentru că în plan politic PNL nu este la prima colaborare cu PC şi PSD.
În schimb, în plan doctrinar, spun ei, mişcarea liberalilor confirmă virajul PNL către stânga.
"Astăzi(n.r.luni) constatăm clar pe scena politică românească acest viraj definitiv al Partidului Naţional Liberal, care sunt convins că va fi aspru sancţionat de către electoratul liberal care nu aşa a înţeles ca ideologii Ion Iliescu, Dan Voiculescu să se întâlnească şi să se alimenteze ideologic la pompele lui Dinu Patriciu", a spus vicpereşedintele PDL Gheorghe Flutur.
Există însă şi reprezentanţi ai PDL care spun că puterea ar trebui să fie mai atentă la construcţiile opoziţiei, mai ales atunci când acestea sunt parafate şi din punct de juridic, cum este cazul de faţă.
Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, afirmă că o astfel de colaborare presupune un program politic, ceea ce ar putea însemna prima alternativă coerentă a opoziţiei, iar asta complică lucrurile în plan politic.
"Dacă alternativa pe care o propune această construcţie politică este coerentă şi viabilă, ea va avea succes, dar dacă nu este, înseamnă că ce am făcut noi în doi ani cu costurile politice majore, le-am făcut bine", susţine Cezar Preda.
Alianţa PNL-PC-PSD "separă lucrurile în politica românească"
Preşedintele PD-L, Emil Boc, spune că, odata cu formarea alianţei dintre PNL şi PC, se separă lucrurile în politica românească, iar PNL a demonstrat că este un partid de stânga.
"PNL şi-a dat jos masca, a trădat definitiv electoratul de dreapta şi a trecut în tabăra lui Iliescu, Voiculescu şi Ponta, practic tradând tot ce înseamnă dreapta românească. Este bine că are loc această clarificare: cei care sunt de stânga, pentru că prin tot ce au făcut din 2008 încoace au demonstrat că sunt partide de stânga, care promovează politici care nu au nimic de a face cu modernizarea statului şi cei de dreapta, care şi-au asumat restructurarea statului, modernizarea acestuia cu toate greutăţile sale", a spus premierul.
În ansamblu însă, democrat liberalii regretă faptul că PNL a întors spatele unei alianţe cu PDL.
După alegerile din 2008, democrat liberalii au lansat nenumărate invitaţii către PNL, pentru a reface Alianţa Dreptate şi Adevăr, invitaţii refuzate rând pe rând şi categoric de liberali.
Condiţiile puse de PNL pentru realizarea unei astfel de colaborări erau demisia Guvernului Boc, un nou premier liberal şi delimitarea PDL de Traian Băsescu.