PDL lucrează la o moţiune de cenzură pe Legea despăgubirilor
PDL încearcă să realizeze un parteneriat al partidelor din opoziţie pentru a susţine o eventuală moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Aprilie 2013, 17:07
Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat că PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură în legătură cu Legea despăgubirilor dacă toate partidele de opoziţie vor agreea acest lucru, menţionând că este vorba despre "o decizie în lucru".
"Vom încerca un parteneriat, pentru că această lege a retrocedării este una complicată, care amână retrocedarea şi nu rezolvă problema (...) Este vorba despre o potenţială moţiune de cenzură dacă toate partidele de opoziţie agrează argumentele noastre. Este o decizie în lucru", a precizat Andreea Paul.
Ea a răspuns astfel la o întrebare referitoare la asumarea răspunderii Guvernului pe Legea retrocedării.
UDMR pregăteşte amendamente
UDMR va face o serie de amendamente la noua lege a retrocedărilor pentru care guvernul Ponta intenţionează să-şi asume răspunderea în Parlament, miercuri.
În funcţie de felul în care Executivul va primi aceste propuneri, UDMR va decide care va fi atitudinea parlamentarilor Uniunii faţă de moţiunea de cenzură cu care PDL vrea să răspundă la acţiunea Guvernului.
Vicepreşedintele executiv al UDMR, László Borbély, a precizat că amendamentele UDMR se referă la chestiunea eşalonării despăgubirilor şi la funcţionarea comisiilor de retrocedare.
Ce prevede proiectul de lege al Guvernului?
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
"Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată", se arată în Constituţie.