PDL la răscruce de candidaţi
În Partidul Democrat-Liberal se conturează posibili candidaţi la conducerea partidului.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Octombrie 2010, 14:56
Alegerile din PD-L ar fi trebuit să aibă loc în 2009, dar au fost amânate până acum de două ori.
Pe fondul crizei economice şi a problemelor sociale din România, care afectau imaginea politică a partidului de guvernare, democrat-liberalii amână din nou alegerile interne pentru toamna lui 2010, deja trecută, sau pentru primăvara lui 2011.
Ca urmare a acestor amânări, terenul politic diferă astăzi: Emil Boc nu mai pare a fi singurul candidat, iar diferenţele de opinii din PD-L s-au accentuat în urma crizelor de guvern. În principiu, s-au evidenţiat două tabere sau două curente: pe de-o parte sunt oamenii vechi, cu greutate în partid, şi pe de altă parte, oamenii noi, care cer modernizarea structurilor PD-L.
Viitoarele candidaturi pot să ţină sau să nu ţină cont de această diferenţă. Dacă ţinem cont de termenul vehiculat pentru alegerile din PD-L, începutul lui martie, şi de prevederile statutului, vedem că timpul este scurt şi în decembrie ar trebui anunţate candidaturile, cu 60 de zile înainte de data Convenţiei naţionale, aşa că acum ar fi momentul prielnic pentru candidaţi sau pentru grupurile din PD-L să înceapă discuţiile.
Întâmplător sau nu, săptămâna aceasta au existat două elemente care pot avea legătură cu alegerile din PD-L: prima este declaraţia secretarului general Vasile Blaga, proaspăt demisionar din Guvern; el spune pentru cotidianul "Gândul" că este posibil să candideze la şefia PD-L, dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid.
Este printre puţinele momente când un democrat-liberal foloseşte cuvântul "tensiuni proiectate către viitor", adică spre alegeri, semn că în interiorul PD-L nu este doar lapte şi miere.
La rândul său, vicepreşedintele, Valeriu Stoica şi-a atătat "preţuirea" pentru Vasile Blaga."Competiţia îmi place. Am o foarte mare preţuire pentru Vasile Blaga; dacă se va materializa, fără îndoială că asta va da un plus de credibilitate PD-L-ului, a declarat Stoica.
Al doilea element îl reprezintă lansarea Fundaţiei Creştin-Democrate a ministrului de externe Teodor Baconschi, proaspăt intrat în PD-L, partid care spune că şi-a găsit cel mai numeros grup de prieteni de idei. Se pare însă că această fundaţie reprezintă şi o platformă politică ce corespunde, spune Valeriu Stoica, grupurilor de dezbatere din PD-L.
El afirmă că, în acest moment, în partid ar exista trei curente ideologice: liberalism, conservatorism şi creştin-democraţie.
Vasile Blaga mărturiseşte că nu s-a gândit să se folosească de vreo platformă.
"Nu mi-a trecut nici în glumă prin cap să folosesc nicio platformă. Dimpotrivă, eu am spus că este nevoie şi sper într-o unitate a tuturor platformelor din partid", susţine Blaga.
Din nou, întâmplător sau nu, preşedintele Traian Băsescu spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că oameni precum Sever Voinescu, Cristian Preda sau Teodor Baconschi, pot fi viitori candidaţi pentru Preşedinţia României. Nu este cazul acum, însă remarca preşedintelui poate avea greutate sau poate stârni semne de întrebare.
În fine, în viitorul joc al alegerilor din PD-L mai poate intra şi Adriean Videanu, cel care declara însă, tot zilele acestea, că aşteaptă deocamdată să vadă ce propuneri apar şi cu ce viziuni economice.
"Ceea ce pe mine mă interesează cel mai mult este ca zona economică dintr-o moţiune politică să fie cea care mă reprezintă", se explică prim-vicepreşedintele PDL
.
Dincolo de candidaturi, alegerile din PD-L mai au de trecut un hop - modalitatea de alegeri a fost modificată anul acesta: se candidează pe listă.