PDL: La baza scăderilor bugetare sunt mai multe erori guvernamentale
Ministrul economiei în guvernul alternativ al PDL, Andreea Paul, subliniază că evaziunea fiscală a înregistrat o explozie în timpul guvernării USL, motiv principal pentru diminuarea masivă a bugetului.
Articol de Cristina Grecu, 25 Octombrie 2013, 18:48
Pe lângă estimările mult prea optimiste pe care le-a făcut Guvernul, PDL consideră că la baza scăderilor bugetare sunt mai multe erori guvernamentale, între care creşterea taxelor.
Alternativa propusă de PDL este o cotă unică de impozitare de 12%, mai multă libertate economică şi creşterea investiţiilor pentru crearea de locuri de muncă.
Numai din TVA-ul necolectat Romania pierde 10 miliarde de euro anual, observă PDL.
Ministrul economiei în guvernul alternativ al principalului partid de opoziţie, Andreea Paul, subliniază că evaziunea fiscală a înregistrat o explozie în timpul guvernării USL, motiv principal pentru diminuarea masivă a bugetului.
"Este un paradox marca USL, cu atât mai mult cu cât această scădere a veniturilor bugetare se aşază pe o creştere economică de aproape 2% şi a fost extinsă baza de impozitare în acest an. Cu alte cuvinte, în contextul unor 30 de taxe noi şi impozite majorate de către USL, colectarea la buget cade", spune Andreea Paul.
Între erorile pe guvernamentale pe care le mai semnalează PDL se află diminuarea semnificativă a investiţiilor publice şi cheltuielile mari cu personalul bugetar.
"În viaţa economică privată, această abordare s-a tradus în creşterea şomajului, în creşterea firmelor intrate în insolvenţă, în scăderea profiturilor în mediul privat, respectiv în căderea investiţiilor străine directe cu 36% - asta înseamnă cu mai bine de o treime în acest an", spune democrat-liberalul.
Pe altă parte, mai spune Andreea Paul, investiţiile publice nu au fost de calitate, companiile de stat au fost sufocate politic, iar privatizările care trebuiau să aducă bani la buget, Oltchim şi CFR, au produs o risipă pentru care nu răspunde nimeni.
Alternativa pe care PDL o propune USL este reducerea taxelor şi o libertate economică mai mare.
"Cotă unică 12%, povară fiscală pe muncă diminuată cu 5 puncte procentuale la angajator, creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei şi scutirea de impozit a profitului reinvesti", precizează Andreea Paul.
În ce priveşte o eventuală creştere a cotei unice şi a TVA-ului, aceasta ar avea un efect devastator, mai spune Andreea Paul, deoarece investiţiile, consumul şi puterea de cumpărare ar scădea şi mai mult.