"PDL îşi asumă oficial proiectul de revizuire a Constituţiei"
Purtătorul de cuvânt al PDL a anunţat că Partidul Democrat Liberal îşi asumă în mod oficial proiectul de revizuire a Constituţiei promovat de preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Alina Dobrinescu, 05 Septembrie 2011, 17:07
Sever Voinescu a afirmat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL că la nivelul Parlamentului se vor face toate demersurile pentru revigorarea activităţii comisiei speciale de modificare a legii fundamentale.
"În mod oficial, formal, PDL asumă proiectul de revizuire a Constituţiei transmis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. Concret, Partidul Democrat Liberal va solicita revigorarea comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, o comisie constituită pe parcursul anului trecut pentru a lucra pe marginea unui proiect de revizuire a Constituţiei elaborat de un grup politic sau de partide politice din Parlament. (...) Suntem convinşi că România are nevoie de modificarea Constituţiei", a declarat Voinescu.
Potrivit acestuia, PDL nu urmăreşte "un joc politic" prin revigorarea comisiei de modificare a Constituţiei.
"Prin urmare, vom fi concentraţi pe obţinerea a două treimi din voturile membrilor comisiei, sperând evident că asta se va traduce şi în două treimi din votul politic din fiecare din cele două Camere ale Parlamentului", a adăugat Sever Voinescu.
PDL susţine comasarea alegerilor
În ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale şi a celor parlamentare, Sever Voinescu a afirmat că PDL susţine acest demers.
"În privinţa comasării alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor, decizia Partidului Democrat Liberal este clară, fermă, previzibilă. Suntem pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare în aceeaşi zi. Argumentele noastre principale au fost, deja, expuse. Le repet pe scurt. România în 2012 nu-şi mai poate permite un blocaj instituţional, din păcate tradiţional în anii electorali în România. România, în 2012, va trebui să facă faţă unor provocări economice în plan global extrem de complexe. Prin urmare, factorul politic nu va trebui, prin jocul său electoral, sub nicio formă, să împieteze asupra activităţilor statului", a declarat Sever Voinescu.
Purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor a adăugat că PDL crede că "România trebuie să aibă anul viitor o singură duminică electorală".
"Sistemul de vot din 2008 trebuie schimbat"
Tototdată, în cadrul coaliţiei s-a convenit că sistemul de vot din 2008 trebuie schimbat şi că principiul potrivit căruia câştigătorul celor mai multe voturi dintr-un colegiu merge în Parlament trebuie respectat, discuţiile centrându-se asupra propunerii UDMR de sistem de vot compensat.
"Principiul conform căruia câştigătorul celor mai multe voturi dintr-un colegiu merge în Parlament trebuie respectat fără niciun fel de alterare şi din acest moment încolo continuă discuţiile, pentru că sunt parteneri în coaliţie care insistă pentru un sistem de compensare şi voturile celor care au pierdut în colegii să conteze până la urmă în configurarea noului Parlament", a mai spus Voinescu.
Acesta a precizat că UDMR doreşte un sistem de vot compensat şi că PDL nu este partizanul listelor.
"PDL a fost întotdeauna de partea celor care au vrut vot uninominal şi care au crezut că, în general, desemnarea pe liste a membrilor Parlamentului nu respectă principiul reprezentativităţii", a mai declarat Sever Voinescu.
Ministerul Fondurilor Europene va avea rol de coordonare
În prima parte a lunii septembrie, Guvernul va cere aprobarea în Parlament a schimbării structurii sale prin înfiinţarea unui minister care să coordoneze autorităţile cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene, a mai spus Voinescu.
Cel mai probabil noua instituţie urmează să se numească Ministerul Fondurilor Europene.
"S-a decis ca pe parcursul lunii septembrie, în prima parte a lunii septembrie, să mergem în Parlament pentru a aproba, dacă vreţi, restructurarea actualei forme a Guvernului prin adăugarea unui minister, a ministerului fondurilor europene. După cum ştiţi, e necesar în Parlament un asemenea vot după care, probabil, prin Hotărâre de Guvern se vor stabili atribuţiile acestui minister", a afirmat purtătorul de cuvânt al PDL.
Potrivit lui Voinescu, "în principiu, atribuţiile acestui minister nu vor fi constituite prin preluarea atribuţiilor de la alte ministere sau de la alte structuri".
"Pentru că asta ar însemna, ar fi nevoie de un proces de acreditare a noului minister în faţa structurilor europene, ci, dimpotrivă, va avea rol de coordonare. Şi va coordona activitatea structurilor care pe diverse niveluri sunt implicate în gestionarea fondurilor europene, de la autorităţile de management, până la agenţii şi aşa mai departe", a explicat Voinescu.