PDL învinge în Neamţ, USL câştigă Maramureşul
La alegerile parţiale de duminică pentru Camera Deputaţilor, , Adrian Rădulescu (PDL) a câştigat postul de deputat în Neamţ, în timp ce Florin Tătaru (USL) şi-a ajdudecat un mandat de deputat în Maramureş.
Articol de Ciprian Sasu, 22 August 2011, 08:22
Alegeri legislative parţiale pentru Camera Deputaţilor au avut loc, duminică, în două colegii din judeţele Neamţ şi Maramureş.
În judeţul Neamţ, câştigător este candidatul PDL, Adrian Rădulescu, cu 54,95% din voturi, în timp ce în judeţul Maramureş alegerile au fost câştigate de candidatul USL, Florin Tătaru, care a obţinut 42,67% din voturi.
Cele două locuri au devenit vacante după decesul deputatului PSD de Neamţ, Victor Surdu şi după ce deputatul Cătălin Cherecheş a devenit primar al oraşului Baia Mare.
Corespondenţii RRA au transmis că alegerile s-au desfăşurat fără incidente.
USL şi PDL se acuză reciproc de fraudă
Cele două principale formaţiuni implicate în procesul electoral, Uniunea Social Liberală şi Partidul Democrat Liberal, se acuză reciproc de tentative de fraudare a alegerilor.
Preşedintele PSD, Victor Ponta susţine că PDL a câştigat la Neamţ prin fraudă şi mită electorală.
"Dacă până acum bătăliile parţiale din comune mici din Prahova, din Tulcea, au stârnit mai puţin interes, cu această ocazie întreaga ţară poată să vadă cum tratează cei de la putere nişte alegeri care ar trebui să fie democratice; au putut să vadă faptul că cei de la putere au condus această campanie electorală prin mită electorală, prin şantaj, prin fapte ilegale", a spus Ponta.
Purtătorul de cuvânt al PD-L, Sever Voinescu, respinge acuzaţiile de fraudă aduse de liderul PSD, Victor Ponta, şi a declarat, pentru RRA, că acolo unde există nereguli în procesul electoral instituţiile statului sunt libere să îşi facă datoria.
"Domnul Victor Ponta, după părerea mea, îşi pregăteşte terenul în faţa propriilor susţinători din partid în varianta foarte probabilă că USL va avea un bilanţ negativ. Partidele politice sunt mai mult decât libere în activitatea lor, pot face reclamaţii, pot veni cu probe. Vreau să adaug că există un portofoliu larg deja de probe la dispoziţia noastră în legătură cu fraudele şi ameninţările şi atmosfera tensionată pe care candidaţii USL au încercat să o inducă cu ocazia acestor alegeri", a spus Voinescu.
Patru pentru Maramureş
Scrutinul din Maramureş din colegiul uninominal numărul 2 s-a desfăşurat în nouă localităţi - două oraşe şi şapte comune.
În buletinele de vot s-au aflat Mariana Pop (PDL), Florin Tătaru (USL), Feliciano Holza (PRM) şi Mircea Dolha (Partidul Ecologist din România).
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean, Oana Istrate, a ţinut să precizeze că pe durata scrutinului nu au fost semnalate incidente majore, abateri de la Legea electorală.
USL şi PDL, contracandidaţi la Neamţ
55,88% - acesta este procentajul de vot la cele 82 de secţii de votare din colegiul 6 al circumscripţiei electorale din Neamţ.
Se ştie că pe buletinele de vot au fost înscrişi doi candidaţi: Liviu Harbuz din partea USL şi Adrian Rădulescu din partea PDL.
Procesul de votare s-a desfăşurat normal, neexistând incidente majore, cu excepţia unei întreruperi de curent electric la două secţii de votare, remediată însă în scurt timp.
Au fost şi patru contestaţii legate de încercarea de influenţare a alegătorilor în favoarea PDL şi o alta de mituire, se zice, cu pepeni, în favoarea candidatului USL.