PDL contestă Legea restituirii la Curtea Constituţională
Pentru că nu a adunat semnăturile necesare depunerii unei moţiuni de cenzură pe Legea retrocedării proprietăţilor, PDL a luat decizia să atace la CCR această lege.
Articol de Alexandra Cristea, 17 Aprilie 2013, 12:24
PDL va ataca proiectul privind retrocedarile la Curtea Constituţională, a declarat preşedintele partidului Vasile Blaga.
"Într-un stil demagogic perfect, domnul Ponta şi-a asumat răspunderea că viitoarele guvernări, după 2016, vor rezolva problema restituirii proprietăţilor. Am spus-o de mai multe ori, acest proiect de lege, probabil această lege, are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic. Nici măcar hotărârile definite ale instanţelor, iată, nu vor mai fi puse în aplicare, decât după 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari şi sunt de acord cu măsura pe care o propune de a fi impozitaţi cu 85%, numai că nu face nicio trimitere la viitorii samsari, cei de puncte. De ce nu sunt şi ei trataţi la fel? Noi vom contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege", a afirmat Blaga.
El a precizat că în sesizarea adresată CC se va puncta faptul că există deja un proiect de lege în procedură parlamentară care priveşte subiectul restituirii proprietăţilor.
"Guvernul n-avea dreptul să vină cu această asumare şi există un caz clar la CC, când un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe această temă", a susţinut preşedintele PDL.
Blaga a mai afirmat că prin proiectul promovat de Guvern se încalcă dreptul de proprietate al celor care au hotărâri definitive în instanţă privind restituirea unor proprietăţi.
El spune că nu se mai poate pune problema depunerii unei moţiuni de cenzură, atâta timp cât celelalte formaţiuni din opoziţie nu semnează pentru un asemena demers.
Guvernul şi-a asumat, miercuri, răspunderea în Parlament pentru Legea restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
PDL ar fi dorit depunerea unei moţiuni de cenzură, dar nu a avut sprijinul UDMR şi al PP-DD.
Angajarea răspunderii Guvernului pentru o lege înseamnă că aceasta este adoptată fără dezbatere.
Singura variantă de a o opri ar fi fost depunerea şi adoptarea de Parlament a unei moţiuni de cenzură.
Puterea deţine însă o majoritate de 70% în legislativ.