PDL: Cod etic și evaluări pentru numirile în funcții publice
Democrat-liberalii au stabilit, luni, în prima şedinţă a noului Birou Permanent, că vor face o analiză a activităţii tuturor persoanelor numite în funcţii publice, inclusiv a activităţii miniştrilor.
Articol de Angela Bârgoan, 17 Mai 2011, 10:46
Deşi s-a vorbit despre schimbarea premierului, remanierea cabinetului sau nominalizarea unui nou ministru al muncii, democrat-liberalii au hotărât doar să demareze o analiză a tuturor persoanelor numite în funcţii publice, inclusiv a miniştrilor.
Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal a decis demararea unei proceduri de evaluare a numirilor în funcţii publice, elaborarea unei strategii interne de comunicare cu presa şi opinia publică, precum şi a unui cod etic.
”Credem că e foarte important ca Partidul Democrat Liberal să asume că în anumite situaţii a greşit, nominalizând persoane care nu se ridicau la un nivel de rigoare profesională şi etică a unor funcţii”, a precizat vicepreședintele PDL, Sever Voinescu.
Roberta Anastase va coordona partea de imagine, comunicare publică şi relaţia cu parlamentarii, Gheorghe Flutur se va ocupa de politica de resurse umane şi relaţia cu organizaţiile teritoriale, Sorin Frunzăverde de relaţiile internaţionale şi partea de doctrină, iar Teodor Baconschi are ca atribuții relaţia cu societatea civilă şi chestiunile de identitate doctrinară.
Legat de numirile pe funcţii publice făcute de PDL, Sever Voinescu a declarat că evaluarea vizează toate funcţiile atât la centru, cât şi pe cele din teritoriu.
Acţiunea va fi demarată, în mai puţin de o lună, de Gheorghe Flutur şi echipa din cadrul BPN cu care acesta va lucra.
Nu în ultimul rând, Sever Voinescu a spus că persoanele care nu vor trece aceste evaluări vor fi schimbate din funcţie.
”Credem că e foarte important ca PDL să asume că în anumite situaţii a greşit nominalizând persoane care nu se ridicau la nivelul de rigoare profesională şi etică ale unor funcţii. Lucrurile astea sunt ştiute, au fost parte, să spun, a greşelilor noastre pe care suntem decişi să nu le mai repetăm”, a precizat Sever Voinescu.
Opoziţia îşi deschide deja porţile pentru eventualii nemulţumiţi
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spunea că aşteaptă o discuţie serioasă între USL şi UDMR, însă dacă Uniunea va accepta să facă parte dintr-un nou guvern alături de PD-L, în eventualitatea înlocuirii premierului Emil Boc, uşa USL va fi închisă pentru această formaţiune.
”Aşteptăm un răspuns, prin care UDMR-ul să ne spună "da, noi am făcut lucruri minunate în România, împreună cu Partidul Democrat Liberal şi am înţeles ceva" sau "nu" şi atunci există nişte consecinţe. Dar acest răspuns UDMR-ul trebuie să-l dea clar”, a precizat Crin Antonescu.
Democrat-liberalii nu sunt îngrijoraţi de demersul opoziţiei de a atrage UDMR.
Sever Voinescu a afirmat, luni, că asemenea apeluri, însoţite de ultimatum, mai mult enervează decât conving.