PDL cere USL "să recunoască" rezultatul de la referendum
Reprezentanţii PDL cer Uniunii Social Liberale să recunoască rezultatele votului de duminică.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 August 2012, 13:52
Liderul formaţiunii, Vasile Blaga, a spus, miercuri, că vor fi demarate procedurile pentru reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
Potrivit corespondentului Radio România, Vasile Blaga spunea că ceea ce urmează sunt doar formalităţi legislative.
Vasile Blaga susţine că după comunicarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională va invalida referendumul cu siguranţă, apoi se reuneşte plenul Parlamentului pentru a citi decizia, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.
În privinţa discuţiei referitoare la câţi români cu drept de vot există, Vasile Blaga a declarat că este un subiect închis după ce, marţi, Institutul Naţional de Statistică se pronunţa în această speţă şi după ce, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul de Interne comunica cifra-reper.
El afirma, de asemenea, că USL trebuie să renunţe la acţiunile de blocare a acestui parcurs, pentru că nu are niciun argument.
Mai mult, adăuga Vasile Blaga, europenii solicită şi ei puterii să respecte aceşti paşi.
În opinia lui Vasile Blaga, ceea ce trebuie să facă USL acum este să guverneze, iar pentru acest lucru PDL este deschis la discuţii de coabitare din postura de partid de opoziţie.
Curtea Constituţională decide în cazul referendumului
Curtea Constituţională s-a reunit în şedinţă, miercuri, începând cu ora 14,00, pentru a decide validarea sau invalidarea referendumului.
CCR urmează să se pronunţe, cu o majoritate de două treimi, asupra validităţii referendumului.
Potrivit redactorului RRA, Mădălina Verman, judecătorii Curţii vor lua în discuţie şi eventualele contestaţii şi pot cere informaţii de la autorităţi despre procesul de votare.
Înainte de publicare în Monitorul Oficial, decizia Curţii va fi prezentată Parlamentului.
BEC a dat publicităţii datele finale ale referendumului, care au fost transmise Curţii Constituţionale pentru a decide asupra validării sau invalidării referendumului.
Prezenţa la referendum: 46, 24 %
Potrivit datelor finale ale referendumului, prezentate de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot a fost de 46, 24 % din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, reprezentând 8.459.053 de cetăţeni.
Dintre aceştia, au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, 7.403.836 de oameni, reprezentând 87,52%, iar împotriva demiterii 943.375, reprezentând 11,15%.
S-au întregistrat 111.842 voturi nule, reprezetând 1,32%.
Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale este de 18.292.464, potrivit BEC.
Potrivit legii, pentru validarea referendumului, era necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 50 la sută plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste.