PDL cere premierului să nu treacă STS în subordinea Guvernului
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, îi solicită premierului Victor Ponta să renunţe la trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din subordinea CSAT în cea a Guvernului.
Articol de Radio România, 25 August 2014, 08:33
În opinia lui Predoiu trecerea STS în subordinea Executivului ar fi o şansă pentru PSD pentru "furtul" alegerilor prezidenţiale.
"PSD şi aliaţii săi pregătesc temeinic furtul alegerilor prezidenţiale. Au fost mai mulţi paşi făcuţi în această direcţie. Primul, făcut în urmă cu mai multe luni de zile, încercarea de preluare a STS în subordinea Guvernului", a declarat duminică, Predoiu.
Liderul PDL mai spune că această măsură ar putea avea consecinţe în activitatea STS, în condiiţile în care această instituţie asigură transmiterea securizată a datelor din secţiile de votare către birourile electorale judeţene sau cel central.
"Îi cer public premierului României să anunţe că nu va mai susţine acest proiect, iar majoritatea pe care o controlează domnia sa îl va respinge. Acest proiect de lege a fost adoptat la 25 martie tacit de Camera Deputaţilor. În 22 aprilie, Senatul a decis că discuţiie trebuie amânate la o dată ulterioară. Din 2 iunie nu s-a mai discutat de acest proiect, dar el există în Senat", a amintit Predoiu.
Vom ataca la CCR o eventuală ordonanţă a Legii statului aleşilor locali
La aceeaşi conferinţă de presă, liderul PDL a mai anunţatz că în cazul în care Guvernul ar legifera, printr-o ordonanţă Legea statului aleşilor locali, etichetată de Predoiu drept "'furtul primarilor", acesta a afirmat că actul normativ va fi atacat în justiţie.
"Vom ataca în justiţie această ordonanţă, dacă va fi emisă, vom sesiza Avocatul Poporului dacă această ordonanţă va fi admisă, pentru a o ataca la CCR. Dacă totuşi ordonanţa va fi adoptată şi aprobată prin lege, vom ataca această lege la CCR. Cer premierului, vicepremierilor, şefilor partidelor din arcul guvernamental să înceteze subminarea democraţiei prin măsuri politice de fapt sau măsuri legislative şi să asigure egalitatea de şanse în jocul electoral prezidenţial. Cer, de asemenea, serviciilor de informaţii ale statului român să supravegheze, potrivit competenţelor legale, aceste manevre care se fac şi dacă e cazul să sesizeze organele în drept. Nu putem asista la subminarea democraţiei din însăşi Palatul Victoria", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.
Amintim că vicepremierul Liviu Dragnea a propus o ordonanţă de urgenţă care să suspende Legea statutului aleşilor locali timp de 2 săptămâni.
Preşedintele executiv al PSD a explicat că este necesară o ordonanţă de urgenţă care să suspende Legea statutului aleşilor locali timp de 2 săptămâni, interval în care primarii să poată trece - dacă doresc - la alte partide decât cele sub sigla cărora au câştigat alegerile, fără ca în acest fel să-şi piardă funcţia.