PDL cere ministrului Educaţiei să facă publice evaluările naţionale
Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, îi cere ministrului educaţiei, Remus Pricopie, să prezinte public modul în care au fost pregătite noile evaluări naţionale.
Articol de Simona Mihăescu, 22 August 2013, 11:30
Raluca Turcan susţine, într-un comunicat de presă, că aceste evaluări sunt necesare, dar ministerul trebuie să facă publice rezultatele examenelor pilot şi concluziile specialiştilor privind acest tip de evaluare.
"PDL constată faptul că ministrul Remus Pricopie urmează paşii de reformă a educaţiei trasaţi de PDL în cadrul Legii Educaţiei Naţionale. După păstrarea clasei pregătitoare în învăţământul primar, ministrul Educaţiei a anunţat acum că se vor introduce, începând cu noul an şcolar, evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei. (...) Decizia ministerului de a include aceste evaluări din anul şcolar 2013 - 2014 era o decizie aşteptată şi previzibilă. Însă este extrem de important pentru viitorul şcolii româneşti cum este ea aplicată"., se scrie într-un cotrivit unui comunicat al PDL remis joi presei.
De asemenea, spune vicepreşedintele PDL, este important ca această evaluare să fie corect aplicată, iar profesorii şi părinţii să fie informaţi în timp util.
Raluca Turcan i-a adresat actulului ministru al Educaţiei o serie de întrebări la care aşteapă şi răspunsuri.
''Este pregătit sistemul educaţional pentru astfel de evaluări? În ce stadiu este reforma curriculei? Câte manuale noi există? Sunt finalizate manualele transdisciplinare?", îl întreabă Raluca Turcan pe Pricopie.
Vicepreşedintelui PDL, consideră că "evaluarea de la clasa a II-a este individuală şi testează dacă elevii ştiu să scrie, să citească şi să socotească la nivelul prevăzut în curricula naţională".
"Dacă rezultatele unui elev sunt nesatisfăcătoare, acesta are timp să recupereze informaţiile, potrivit unui plan individualizat", sugerează liderul PDL .
Potrivit Ralucăi Turcan, evaluarea de la clasa a IV-a este una de final de ciclu educaţional, după modelul testărilor internaţionale, şi permite diagnoza clară a învăţământului de nivel primar.
"Evaluarea de final de clasa a VI-a vizează două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Această evaluare are drept scop preorientarea şcolară a elevului către un anumit profil de liceu", explică vicepreşedintele PDL, în comunciatul remis presei.
Reamintim că ministrul Educaţiei a anunţat că, în conformitate cu legea educaţiei naţionale, vor fi introduse, începând cu noul an şcolar, evaluări naţionale şi la clasele a IIa, a IVa şi a VIa.